OBJAVA BIRAČIMA O ODRŽAVANJU IZBORA ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR U NARODNOJ REPUBLICI KINI

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održat će se u nedjelju 5. srpnja 2020. godine, no biračka mjesta u diplomatskim misijama i konzularnim uredima bit će otvorena od 7:00 do 19:00 sati (po lokalnom vremenu) u subotu 4. srpnja i nedjelju 5. srpnja 2020.

U Narodnoj Republici Kini glasanje će biti moguće jedino u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pekingu budući da je prema propisima Narodne Republike Kine izbore moguće organizirati isključivo u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu.

Pri dolasku na biračko mjesto u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pekingu trebat će slijediti propisane epidemiološke mjere, između ostalog: mjerenje tjelesne temperature na ulasku i upisivanje, nošenje zaštitnih maski, održavanje razmaka od jednog metra pri ulasku i čekanju na ostvarivanje biračkog prava.

OSTVARIVANJE BIRAČKOG PRAVA U VELEPOSLANSTVU REPUBLIKE HRVATSKE U PEKINGU

Pregled, dopuna i ispravak podataka upisanih u registar birača može se izvršiti zaključno sa srijedom 24. lipnja 2020. godine. Uvid u registar birača ostvaruje se na internetskim stranicama https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

  1. Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pekingu zahtjev za prethodnu registraciju mogu podnijeti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj. Navedeni birači mogu ishoditi potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta temeljem koje mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu. Zahtjev za izdavanje navedene potvrde birači podnose u nadležnom uredu prema mjestu svog prebivališta.

  1. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

a)   Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ako takvi birači žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, trebaju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

b)   Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, kako bi mogli glasovati u ili izvan Republike Hrvatske, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju.

Zahtjev za aktivnu registraciju, odnosno zahtjev za promjenu aktivne registracije podnose se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu, odnosno nadležnom uredu državne uprave u Republici Hrvatskoj, ako na dan izbora borave u Republici Hrvatskoj.

PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA PRIVREMENI UPIS, PRETHODNU REGISTRACIJU I AKTIVNU REGISTRACIJU

Zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju, promjenu prethodne odnosno aktivne registracije te odustanak od prethodne odnosno aktivne registracije mogu se podnijeti zaključno sa srijedom 24. lipnja 2020. godine.

  1. e-Građani

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem sustava e-Građani.

  1. Podnošenje zahtjeva putem VRH Peking

Zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju mogu se podnijeti osobno, poštom te putem elektroničke pošte. Napominjemo da telefaks VRH Peking ne radi te se birači upućuju da svoje zahtjeve ne dostavljaju na taj način.

Adresa Veleposlanstva RH u Pekingu je Villa 5-,Qijiayuan Diplomatic Compound, No. 9, Jianguomenwai Street, Chaoyang District, 100600 Beijing,  broj telefona je 0086 10 6532 6242, a e-mail adresa: crocons.beijing@mvep.hr

U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati zahtjev te priložiti i presliku valjanog identifikacijskog dokumenta (putovnica ili osobna iskaznica Republike Hrvatske).

 

OBJAVA BIRAČIMA

ZAHTJEV ZA  AKTIVNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA  PRETHODNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

 



Priopćenja