Otvoren 9. Baturu festival kulture u Pekingu

Svečano otvorenje 9. Baturu festivala kulture koji se bavi promicanjem prava žena i osnaživanjem položaja i uloge žena u društvu održano je u galeriji UCCA u pekinškoj kulturnoj četvrti 798. Svečanosti otvorenja koju je vodio direktor Festivala Li Dan nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini Dario Mihelin. Iako je ovo deveta godina Baturu festivala, on zapravo postoji puno dulje, od 2001. godine, jer je izrastao iz Festivala ženskog filma koji se proširio i na druga umjetnička područja te je jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Pekingu.

Hrvatska je na ovom Festivalu, koji traje mjesec dana i obuhvaća filmske projekcije, radionice, izložbe i međunarodni dijalog na temu prava žena, zastupljena u nekoliko kategorija. Početkom studenoga bit će prikazan nagrađivani film Murina Antonete Alamat Kusijanović, dok će hrvatske žene koje su pomicale granice prema jednakim pravima biti dio izložbe Fierce Women, projekta zabavne i poučne društvene igre koja slavi i promiče doprinos žena društvu. Ova društvena igra educira, inspirira i osnažuje, a umjetnički portreti „strašnih žena“ s njihovim kratkim biografijama govore o njihovom značajnom doprinosu u području kulture, znanosti, feminizma, ljudskih prava, politike i umjetnosti.

Igra Fierce Women/Strašne žene je razvijena 2017. godine u udruzi K-Zona osnovanoj u Hrvatskoj još 2005. godine s ciljem promicanja rodne ravnopravnosti i društveno odgovornog djelovanja. Portreti „strašnih žena“ ilustrirani su u osam jedinstvenih stilova hrvatskih umjetnica: Sanje Stojković, Rine Barbarić, Tee Šokac, Željke Tkalčec, Ane Kovačić, Ivane Štrukelj, Branke Hollingsworth i Nataše Rašović Bodiš.

U aktivnostima Baturu festivala u Pekingu ove godine sudjelovat će i hrvatske glumice i profesorice koje žive i rade u Kini, Vitomira Lončar i Suzana Nikolić, koje će govoriti o svojim iskustvima osnaživanja žena u svijetu kazališta i umjetnosti.Priopćenja