Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao izlaganje na Gospodarskom forumu 2. Kineskog međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodi hrvatsko izaslanstvo na drugom Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu koji se održava u Šangaju.

Kineski međunarodni uvozni sajam održava se drugu godinu za redom na inicijativu predsjednika Narodne Republike Kine Xi Jinpinga, a sastoji se od Međunarodnog gospodarskog foruma te gospodarsko-izložbenog dijela. Ovogodišnji Međunarodni gospodarski forum posvećen je temi otvaranja i inovacija radi osnaživanja svjetskog gospodarskog razvoja, a okupio je 1500 gostiju iz cijelog svijeta.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanoj večeri koju je tim povodom za brojne visoke dužnosnike priredio kineski predsjednik Xi Jinping, a na kojoj je bio i francuski predsjednik Macron. Predsjednik Sabora sudjelovao je zatim s drugim visokim dužnosnicima na svečanom otvaranju te održao izlaganje na tematskom forumu posvećenom „Otvaranju, regulativi i poslovnom okruženju – ulozi vlada i perspektivama multinacionalnih tvrtki“.

U svom izlaganju, predsjednik Sabora Jandroković uvodno je izrazio zadovoljstvo inicijativom predsjednika Kine Xija Jinpinga i pokretanjem Kineskog međunarodnog uvoznog sajma koji ima za cilj brže i učinkovitije približavanje gospodarskih interesa i potencijala za suradnju među državama. Naglasio je da je uloga vlada i nacionalnih parlamenata stvoriti uvjete na kojima će gospodarstvenici graditi i razvijati svoje poslovanje. Istaknuo je odličnu suradnju NR Kine i Republike Hrvatske na više područja, među kojima su posebno važne inicijative 17+1 i „Jedan pojas, jedan put“ s nizom projekata od zajedničkog interesa.

Naglasio je važnu ulogu vlada u osiguravanju slobodnog poslovanja putem otvaranja međusobnih tržišta za tvrtke i stvaranjem poticajnog regulativnog okvira i poslovnog okruženja. U tom smislu, podsjetio je da Hrvatska kontinuirano razvija i unapređuje svoje poslovni okvir.

Istaknuo je reforme poduzete u posljednje četiri godine radi lakšeg poslovanja i podizanja razine konkurentnosti hrvatskog gospodarstva: od porezne reforme koja se provodi od 2015. i koja je rezultirala porastom konkurentnosti tvrtki i tržišta rada, uklanjanja administrativnih prepreka poslovanju, među kojima su i neporezna financijska opterećenja poslovanja do unapređenja investicijskog okvira, prema kojemu je Hrvatska  ima trenutačno jedan od najkonkurentnijih i najboljih sustava poticanja ulaganja u Europskoj uniji.

Govoreći o globalnoj gospodarskoj konkurenciji, predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je da Hrvatska raste na ljestvicama gospodarskih sloboda što ukazuje na sve veću otvorenost i privlačnost Hrvatska kao poslovne i ulagačke destinacije, uspješno smanjuje deficit i javni dug što je dovelo do rasta kreditnog rejtinga i pada cijene kapitala i posljedično lakšeg i profitabilnijeg poslovanja u Hrvatskoj.

Naglasio je također da je Hrvatska otvorila svoje projekte kineskoj strani te podsjetio da je za izgradnju najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj, Pelješkog mosta, angažirana kineska tvrtka. Pozvao je ulagače da iskoriste prednosti Hrvatske – od njezinog geografskog položaja, poticajnog poslovnog okruženja do jasne podrške i otvorenosti hrvatske Vlade. Zaključno je istaknuo da će predstavništva Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice u Šangaju imati važnu ulogu u povezivanju gospodarstava dviju država.

Izvor: https://www.sabor.hr/Priopćenja