Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Lijem Zhanshuom

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshu potvrdili su da dvije zemlje i narodi njeguju tradicionalno prijateljske i partnerske odnose. Istaknuto je da je posjet predsjednika Sabora Jandrokovića Kini kontinuitet političkog dijaloga najviše razine, potvrđenog ove godine posjetom kineskog premijera Lija Hrvatskoj. Predsjednik Jandroković ponovio je čestitke svom kineskom kolegi u povodu 70. rođendana moderne kineske države. Istaknuo je da Hrvatska vrednuje sve aktivnosti kineske strane u promicanju međunarodnog mira, stabilnosti, sigurnosti i gospodarskog rasta. Sugovornici su istaknuli zadovoljstvo činjenicom da dvije zemlje imaju vrlo dobru i razgranatu suradnju na nizu područja od trgovine, znanosti, kulture do sporta. Kada je riječ o parlamentarnoj suradnji, izraženo je zadovoljstvo dobrom i redovitom razmjenom službenih posjeta. Kako bi se ta suradnja dodatno osnažila, predsjednik Jandroković pozvao je u službeni posjet Hrvatskoj predsjednika Svekineskog narodnog kongresa Lija Zhanshua.

U daljnjem razgovoru predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je važnost sudjelovanja Hrvatske u inicijativi „Pojas i put“ i projektu „17+1“ čiji je uspješni sastanak na vrhu održan u travnju ove godine u Dubrovniku. Govoreći o osnaživanju gospodarskih odnosa, predsjednik Jandroković naglasio je da je jedna od ključnih prekretnica u osnaživanju odnosa i povjerenja dviju država izgradnja Pelješkog mosta koju vodi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation. Naglasio je da je taj projekt iznimno važan Hrvatskoj s obzirom na to da će most spojiti hrvatski teritorij, a time i onaj Europske unije.
Predsjednik  Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshu koji iznimno dobro poznaje Hrvatsku, koju je i posjetio 2012. godine, naglasio je da, iako su dvije zemlje udaljene, imaju bliske odnose te kako Kina smatra Hrvatsku jednim od najvažnijih partnera u EU i jugoistočnoj i srednjoj Europi.

Sugovornici su istaknuli zadovoljstvo i konstantnim rastom broja kineskih turista u Hrvatsku te izrazili uvjerenje da će se turistička suradnja dviju zemalja dodatno intenzivirati, pri čemu važnu ulogu ima ured Hrvatske turističke zajednice i HGK u Šangaju. Govoreći o sudjelovanju Hrvatske na Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu koji se održava u Šangaju, predsjednik Jandroković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da ove godine Hrvatska gospodarska komora ima vlastiti izložbeni prostor te da će se održati Hrvatsko-kineski poslovni forum na kojem će hrvatske tvrtke imati priliku predstaviti kineskim partnerima svoje proizvode, usluge, tehnologiju, ideje radi ostvarivanja konkretne poslovne suradnje.

Predsjednik Sabora Jandroković nakon sastanka izjavio je kako su obje strane izrazile veliko zadovoljstvo visokom razinom bilateralnih odnosa, kako onih političkih tako i gospodarskih. „Posebno smo izdvojili važnost izgradnje Pelješkog mosta, to je prvi projekt koji se financira europskim sredstvima a da ga gradi jedna kineska tvrtka. On će sasvim sigurno ostati kao trajno obilježje hrvatsko-kineskih odnosa. Razgovarali smo i o sve većem broju kineskih turista koji dolaze u Hrvatsku, o mogućnostima novih investicija u Hrvatsku, ali spomenuli smo i hrvatske kompanije koje traže svoje mjesto na kineskom tržištu. Sveukupno, vrlo smo zadovoljni kako se razvijaju hrvatsko-kineski odnosi, i jedna i druga strana uvjerene su da će ti odnosi u budućnosti biti još bolji i još sadržajniji.“- rekao je Jandroković.

Izvor:https://www.sabor.hrPriopćenja