Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković pozvao hrvatske tvrtke da se okušaju na kineskom tržištu a kineske tvrtke da investiraju u Hrvatsku

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković posjet Kini završio je sudjelovanjem je na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u Šangaju, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. 

U okviru drugog Kineskog međunarodnog uvoznog sajma - China International Import Expo, koji se održava u Šangaju, Hrvatska gospodarska komora organizirala je Hrvatsko-kineski gospodarski forum koji je okupio brojne hrvatske i kineske tvrtke. 

Otvarajući forum predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković pozvao je kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, istaknuo da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu te poručio da će ovakva vrsta direktnih razgovora hrvatskih i kineskih tvrtki pridonijeti daljnjem razvoju poslovne suradnje između Hrvatske i Kine. S obzirom na sve veći interes hrvatskih tvrtki za kinesko tržište, predsjednik Jandroković izrazio je uvjerenje da će današnji razgovori doprinijeti povećanju hrvatskog izvoza u Kinu, jačanju kineskih investicija u Hrvatsku, kao i daljnjem porastu broja kineskih turista koji dolaze u našu zemlju. Osvrnuo se i na prednosti koje Hrvatska ima u geografskom smislu, ali i kao poslovna i ulagačka destinacija, zahvaljujući nizu reformi koje je poduzela hrvatska Vlada u posljednje vrijeme.

Govoreći o važnosti suradnje Hrvatske s Kinom u okviru inicijativi „Kina+17“ i „Jedan pojas, jedan put“, predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je da je nakon što je stvoren politički okvir za hrvatsko-kinesku suradnju, sada prilika za jačanje gospodarske razmjene. U tom pogledu svekoliku institucionalnu potporu trebaju dati i uredi Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, koji imaju važnu ulogu u promociji hrvatskog gospodarstva na kineskom tržištu. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nakon održanog Hrvatsko-kineskog gospodarskog foruma u Šangaju izjavio je: "Na kraju svog iznimno uspješnog posjeta Kini nazočio sam i Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu koji je pokazao da postoji značajan interes za jačanje hrvatsko-kineske suradnje. Ovdje je dosta velik broj kineskih kompanija koje bi željele surađivati s hrvatskim tvrtkama, jedan dio njih zainteresiran je za investicije u Hrvatskoj, a jedan dio je ovdje kako bi s hrvatskim partnerima osigurao njihov dolazak na kinesko tržište. Naši politički odnosi su iznimno dobri, kako ih je opisao i kineski premijer, oni su ušli u dijamantno razdoblje, a sada je na nama, nakon što je stvoren politički okvir, da hrvatski poduzetnici, hrvatske tvrtke traže svoj prostor i pokušaju izvesti svoje proizvode i usluge na kinesko tržište ."

Izvor: Sabor RHPriopćenja