Obilježavanje 10. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U povodu obilježavanja desete obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, Veleposlanstvo RH u Narodnoj Republici Kini organiziralo je 7. srpnja 2023. godine u prestižnom prostoru Capital Cluba na vrhu poslovnog tornja s pogledom na cijeli Peking, koncert i prijem za predstavnike kineskih institucija, diplomatskog zbora te javnog, umjetničkog i gospodarskog života u Pekingu.

U prigodnom obraćanju, veleposlanik Dario Mihelin izrazio je iznimno zadovoljstvo mogućnošću ponovnog okupljanja, odnosno organizacije prvog prijema nakon izbijanja pandemije kako bi se obilježila ova važna godišnjica, a kako je posljednji bio organiziran upravo za početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Govoreći o Europskoj uniji kao primjeru najnaprednijeg oblika regionalne integracije, istaknuo je preobražajni učinak koji je Hrvatska doživjela tijekom deset godina članstva u Uniji, okrunjen ulaskom u eurozonu i šengenski prostor. Veleposlanik Mihelin naglasio je i važnost daljnjeg širenja EU, odnosno pružanje podrške zemljama kandidatkinjama, a posebice među njima Ukrajini, na njihovom putu integracija u Europsku uniju. Podsjetio je i na prošlogodišnju tridesetu obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kine zahvalivši svim kineskim prijateljima na potpori i suradnji kako to nije bilo moguće tijekom 2022. zbog restriktivnih mjera na snazi.

Nazočnima se obratio i veleposlanik Jorge Toledo, šef Delegacije Europske unije u Pekingu koji je izrazio zadovoljstvo obilježavanja desete obljetnice članstva RH u EU, odnosno desete obljetnice posljednjeg proširenja EU koje je bilo iznimno značajno tada, a posebice sada, budući da se radilo o velikom koraku ka miru u Europi imajući na umu kako je taj dio Europe bio izložen ratu. Rekao je kako je to pokazatelj onoga što je EU napravila za mir u Europi i svijetu te za napredak. Isto tako, naglasio je ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen kao potpunu integraciju RH u EU. Istaknuo je kako je EU spremna pozdraviti nove članice europske obitelji u EU što je prije moguće, međutim bit će potrebno neko vrijeme s obzirom na proces pregovora, uzevši Hrvatsku kao primjer, čiji je pregovarački proces bio težak s obzirom na reforme koje je hrvatska Vlada morala provesti, a što je na kraju rezultiralo uspjehom.

Prijem je upotpunio i koncert hrvatske umjetnice Tee Lončar koja živi u Pekingu, a koja je izvela niz poznatih hrvatskih melodija, popraćenih velikim zanimanjem i pljeskom publike. Uzvanicima su se dijelile i prigodne vrećice lavande, a služilo se i hrvatsko piće.


 

Pisane vijesti