Veleposlanik Mihelin o međunarodnim odnosima i regionalnim integracijama na konferenciji na Sveučilištu u Pekingu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini Dario Mihelin sudjelovao je u četvrtak, 6. srpnja 2023. godine na Sveučilištu u Pekingu na konferenciji na temu „Izgradnja pametnih gradova u svijetu koji se mijenja“ te je bio jedan od panelista na panelu „Međunarodni odnosi i regionalne integracije“. 

Veleposlanik Mihelin govorio je o Europskoj uniji kao primjeru najnaprednijeg oblika regionalne integracije, ističući nedavnu desetu obljetnicu članstva Republike Hrvatske kao i preobražajni učinak članstva u EU-u. Govoreći o učinkovitosti i kvaliteti regionalnih integracija u kontekstu međunarodnih odnosa, veleposlanik Mihelin istaknuo je tri primjera kao pokazatelja učinkovitosti EU-a kao posebne regionalne integracije: zajednički europski odgovor glede zaštite javnog zdravstva i gospodarstva tijekom pandemije, odnosno uspostave novog financijskog mehanizma za prevladavanje kriza kao što je bila pandemija; zajednički europski odgovor glede energetske sigurnosti posebice nakon ruske agresije na Ukrajinu kada su europske zemlje u potpunosti uspjele prestati biti ovisne u ruskom plinu te Europski zeleni plan kao strategiju za postizanje održivog europskog gospodarstva, borbu protiv klimatskih promjena i dekarbonizaciju cjelokupne europske industrije.

U kontekstu odnosa Europske unije i Kine, veleposlanik je istaknuo nedavne zaključke Europskog vijeća glede odnosa s Kinom, u kojima se između ostalog navodi kako će EU nastaviti surađivati s Kinom, a glede kineskih tvrdnji kako se EU želi odvojiti od Kine u gospodarskom smislu, veleposlanik Mihelin istaknuo je kako se rasparivanje izričito isključuje u zaključcima Europskog vijeća te kako i sama Kina provodi proces smanjenja ovisnosti i rizika uvođenjem modela dvojnog kruženja gospodarstva.

Osim veleposlanika Mihelina, na panelu su sudjelovali i profesori sa Sveučilišta u Pekingu.

Pisane vijesti