U Rimu četvrti put održana konferencija Lungomare Mediterraneo

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na inicijativu VRH Rim u Rimu je četvrti puta održana konferencija pod naslovom Lungomare Mediterraneo na temu kulturne baštine mediteranskih zemalja. Ovogodišnje izdanje bilo je posvećeno utjecaju klimatskih promjena i onečišćenja na kulturnu baštinu i bio raznolikost Mediterana. Inicijativi VRH Rim pridružilo su veleposlanstvo Španjolske, te je događaj bio sastavni dio kulturnog programa španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije u Italiji, kao i veleposlanstva Cipra, Francuske, Malte i Slovenije, uz podršku Predstavništva Europske komisije u Rimu. Skup je kao i dosadašnjih godina održan u okviru manifestacije Festival diplomacije.
Konferencija je održana u prostorima Predstavništva Europske komisije u Rimu (Spazio Europa), uz sudjelovanje stručnjaka iz Hrvatske (Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru), Francuske (Elisa Nicoud, CEPAM - Cultures et Environnements Préhistoire, Antiquité, Moyen Âge), Malte (prof Timmy Gambin, ravnatelj Odjela za podvodnu arheologiju agencije Malta Heritage), Slovenije (Snježana Karinja, Pomorski muzej Piran), Španjolske (Jorge Luis Valdés Santurio, istraživač pri Španjolskom nacionalnom istraživačkom vijeću (CSIS)) te Italije (Giulia Prato, voditeljica morskog programa WWF-a i Marco Patrick Mincio iz Ministarstva okoliša i energetske sigurnosti, Obalna straža).
Ukazavši kako se ovogodišnje izdanje konferencije Lungomare Mediterraneo odvija u okviru obilježavanja desete godišnjice članstva RH u EU, veleposlanik  Mesić uvodno je istaknuo kako je područje Mediterana posebno izloženo posljedicama onečišćenja i klimatskih promjena, te je skup koji zajednički organiziraju veleposlanstva država članica EU u Rimu i Predstavništvo EK doprinos promišljanjima u smjeru njegove što učinkovitije zaštite.

Pisane vijesti