Koncertom Zagrebačkog kvarteta u Rimu obilježen Dan Hrvatskog sabora te deseta godišnjica članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dana 8. listopada u Crkvi Svetog Jeronima u Rimu svečanim je koncertom Zagrebačkog kvarteta obilježen Dan Hrvatskog sabora te deseta godišnjica članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Uvodnim riječima uzvanicima su se obratili rektor Papinskog Hrvatskog zavoda Svetog Jeronima don Marko Đurin i veleposlanik Jasen Mesić. Vlp Mesić u svojem je obraćanju istaknuo uspjehe RH realizirane tijekom desetogodišnjeg članstva u EU, naglasivši kako je Hrvatski sabor u svojim različitim formatima – od narodnih zborova do suvremenog predstavničkog tijela svih građana – uvijek bio znak samosvojnosti hrvatskog naroda. Podsjetio je jednako tako kako je 1843. godine, prije stotinu i pedeset godina, održan prvi govor na hrvatskome jeziku, danas jednome od službenih jezika Europske unije.

Nakon koncerta održan je prigodni domjenak, tijekom kojega su uzvanici iznijeli niz komplimenata na kvalitetu i izvedbu hrvatskih glazbenika.

Koncert je realiziran sredstvima Javnog poziva za projekte kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti RH koji provodi Samostalni sektor za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću.

Pisane vijesti