Održano predavanje za francuske studente u studijskom posjetu Hrvatskoj

Nakon dugo vremena od početka pandemije COVID-19 u organizaciji Službe za prijenos znanja MVEP-a, a u okviru studijskog posjeta Hrvatskoj, u utorak 6. srpnja 2021. ugostili smo studente diplomskog sveučilišnog studija (Mastera) iz Europskih i međunarodnih odnosa na Sveučilištu Cergy-Pontoise blizu Pariza. Program pod nazivom „EU Enlargement and its Impact on the Western Balkans“ obuhvaćao je teme Europske politike proširenja te instrumente potpore europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana koju pruža EU.  

Uvodnu riječ i kratko izlaganje na temu „Bilateral relations with Western Balkans“ okupljenim studentima i njihovim profesorima uputio je ravnatelj II. Uprave za jugoistočnu Europu, g. Stribor Kikerec. Osim pregleda bilateralnih odnosa, g. Kikerec je istaknuo važnost pitanja proširenja EU i uloge koju Hrvatska ima u odnosu na države Zapadnog Balkana kao i politike koju je Hrvatska promovirala ili podržala na ovu temu, posebno u kontekstu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici prošle godine. Putem video linka u program su se uključili gđa Danijela Žunec Brandt i g. Marko Horvat iz Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu. Gđa Žunec Brandt sudionicima je u okviru prezentacije „New methodology for EU Enlargement“ predstavila glavne elemente i principe nove metodologije u procesu pristupanja EU koja predviđa tematsku podjelu dosadašnjih poglavlja pregovora na šest klastera. U okviru teme „Western Balkans in the EU-Croatian perspective“ g. Horvat je studentima pojasnio specifičnost rada u radnim skupinama Vijeća s ciljem praćenja stanja i predlaganja stajališta i djelovanja EU prema državama Zapadnog Balkana.

Osim posjete MVEP-u, studenti će u okviru sedmodnevnog studijskog putovanja imati priliku susresti se s predstavnicima Europskog parlamenta u Zagrebu, Deska Kreativne Europe, Grada Zagreba i Grada Rijeke te civilnog sektora.

 



Priopćenja