Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske položen vijenac na grob Neznanog junaka ispod Slavoluka Pobjede u Parizu

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja 2021. godine, u podnožju pariškog Slavoluka pobjede, gdje se nalazi grob Neznanog junaka, održana je svečana ceremonija polaganja vijenaca i oživljavanja Vječne vatre u čast hrvatskim vojnicima koji su dali život za Domovinu i slobodu.

Vijence su položili predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj Republici, gospodin Davor Dujić, privremeni otpravnik poslova i pukovnica Sandra Jonjić vojna izaslanica Republike Hrvatske u Francuskoj Republici te predstavnici desetak hrvatskih udruga iz cijele Francuske. Hrvatsku i francusku himnu otpjevali su pripadnici hrvatske zajednice u Francuskoj. Vječnu vatru simbolično je oživio privremeni otpravnik poslova gospodin Dujić, koji se zaključno upisao u „Zlatnu knjigu“ s prigodnom porukom u spomen na hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu.

U prigodnom govoru prisjetio se 30. svibnja 1990. godine kada je konstituiranjem novog Sabora, izabranoga na prvim demokratskim i višestranačkim izborima u Hrvatskoj, započeo proces ostvarenja višestoljetne težnje hrvatskoga naroda - demokratska preobrazba, sloboda, samostalnost i neovisnost Hrvatske, te uspostava moderne hrvatske države, kao i hrvatskih branitelja koji su dali svoj život za Domovinu i slobodu.

 

 



Priopćenja