Povijesni dan za BiH i jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Hrvatska Vlada pozdravlja usvajanje izvješća Europske komisije kojim se preporučuje Europskom vijeću otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.
 
Slijedom usvojenog izvješća Europske komisije u vezi preporuke Europskom vijeću za otvaranjem pristupnih pregovora s BiH, hrvatska Vlada upućuje iskrene čestitke predsjedateljici Vijeća ministara Borjani Krišto i svim političkim akterima u BiH koji su dali doprinos u postizanju ovog velikog uspjeha.
 
Zahvaljujemo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, s kojom predsjednik Vlade Andrej Plenković redovito razgovara o europskom putu BiH i koja je prepoznala važnost ove odluke za koheziju i funkcionalnost zemlje, stabilnost jugoistoka Europe i jačanje geopolitičke uloge Europske unije.
 
,,Ovo je uistinu povijesni iskorak za BiH, kao i jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske. Naša podrška prema BiH je dobronamjerna, dobrosusjedska i usmjerena na napredak cijele zemlje u kojoj sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna. Na tome i osobno radim još od 2016. godine kada sam kao zastupnik u Europskom parlamentu zajedno s kolegama iz delegacije pomogao tadašnjem predsjedavajućem članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću u podnošenju zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji. Pozitivno izvješće Komisije temelj je za odluku Europskog vijeća o otvaranju pregovora za članstvo. To je veliki uspjeh za BiH, ali i potvrda političke snage i utjecaja Hrvatske u Europskoj uniji. Politikom modernog suverenizma koristimo osnaženi međunarodni položaj za dobrobit hrvatskih građana, gospodarstva i društva, kao i za dobrobit hrvatskog naroda u BiH i za boljitak čitave BiH'', poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
U promijenjenom globalnom i sigurnosnom okruženju, kada je pružena jasna europska perspektiva Ukrajini, Moldovi i Gruziji, Hrvatska je pomogla BiH da stekne status kandidatkinje za članstvo u prosincu 2022. godine. Na Europskom vijeću u prosincu prošle godine, izborili smo se za pozitivniji tekst zaključka koji je otvorio prostor BiH da dobije zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora na Vijeću u ožujku ove godine, uz pozitivno izvješće Europske komisije.
 
Na inicijativu Hrvatske, 23. siječnja ove godine, organiziran je i zajednički posjet Sarajevu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednice Europske komisije von der Leyen i nizozemskog premijera Ruttea, koji su tada pozvali političke lidere u BiH na provedbu reformi kako bi izvješće Komisije bilo pozitivno. Realizacija zakonodavnih aktivnosti koja je uslijedila pokazuje da je Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto ostvarilo značajan reformski iskorak.
 
U nadolazećem razdoblju očekujemo od svih političkih aktera u BiH da nastave s provedbom potrebnih reformi, osobito u pogledu što skorijeg postizanja dogovora o izbornoj reformi kako bi se osigurala jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda u BiH.
 
Izvor: Vlada RH

Pisane vijesti