Ministar Grlić Radman na neformalnom sastanku ministara država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 6. studenog 2020. godine, u Antaliji na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Tema sastanka bila je jačanje suradnje u jugoistočnoj Europi na temelju iskustva pandemije uzrokovane virusom korone.

Ministar je u svom obraćanju kazao kako je društveno-gospodarska kriza uzrokovana pandemijom nešto s čime ćemo se boriti i u nadolazećim mjesecima. Pozdravio je suradnju tijekom pandemije kao jedan od najvažnijih prioriteta turskog predsjedanja SEECP-om. Podsjetio je da je Hrvatska za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a aktivirala mehanizam Integriranog političkog odgovora na krizu (IPCR) te je EU mobilizirala paket pomoći od oko 3,3 milijarde € za Zapadni Balkan.

„EU je trenutačno usredotočena na pružanje potpore dugoročnom gospodarskom oporavku te u tom smislu Hrvatska pozdravlja Gospodarski investicijski plan za Zapadni Balkan koji je najavljen na Zagrebačkom summitu u svibnju i koji bi trebao potaknuti gospodarski rast te ubrzati konvergenciju područja Zapadnog Balkana s EU-om“, istaknuo je ministar. Zaključio je da trenutačna kriza pruža priliku za jačanje regionalne i globalne suradnje te za pokazivanje jedinstva i solidarnosti.

Na sastanku, koji je održan u okviru turskog predsjedanja SEECP-om, sudjelovali su ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Moldove, Rumunjske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Sudionici sastanka istaknuli su važnost komunikacije, solidarnosti i uzajamnog pomaganja u razdobljima krize. Republika Turska predsjeda SEECP-om od srpnja 2020. do lipnja 2021. godine.

Na marginama sastanka ministara država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi ministar Grlić Radman održao je bilateralni sastanak s moldavskim ministrom Olegom Tuleom o intenziviranju bilateralne suradnje, procesu europskih integracija te regionalnoj suradnji. Na bilateralnom sastanku s albanskim kolegom Gentom Cakajom ministar Grlić Radman je razgovarao o potpori europskim integracijama toj zemlji, dok je s turskim ministrom Mevlütom Çavuşogluom održao sastanak s naglaskom na jačanje gospodarske suradnje dvije zemlje.Priopćenja