Trilateralni sastanak ministra Grlića Radmana s ministrima Bosne i Hercegovine i Turske

U petak, 6. studenog 2020. godine, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) održan je trilateralni sastanak ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković i ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşogluom.

Ministar je naglasio kako je trilaterala dobar format za razmjenu mišljenja o trenutnoj situaciji i važnim pitanjima u jugoistočnoj Europi, ali i format unutar kojeg se može raspravljati o modalitetima jačanja suradnje. „Naše tri države dijele isti strateški interes u jugoistočnoj Europi. Stabilno i prosperitetno susjedstvo u interesu je svih strana“, poručio je ministar.

Na sastanku je razmotreno pitanje migracija, s naglaskom na takozvanu „zapadno-balkansku rutu“. Ministar je istaknuo napore Turske, a u pogledu Bosne i Hercegovine kazao je da Hrvatska želi jačati suradnju na području granične kontrole. „Osiguravanje učinkovite provedbe politika readmisije i povratka ostaje prioritet, kao i borba protiv ilegalnih migracija i krijumčara“, dodao je ministar nadovezavši se na važnost učinkovitog suzbijanja i sprječavanja nezakonitih migracija.

Na sastanku se također raspravljalo o europskom putu zemalja jugoistočne Europe. Ministar Grlić Radman naglasio je da je Hrvatska snažno podupire proširenje Europske unije na jugoistočnu Europu kao najbolji načini promicanja demokratskih vrijednosti i društvenih standarda, ali i integracije jugoistočne Europe u jedinstveno europsko tržište. Ministar se, također, osvrnuo na situaciju u BiH uoči 25. obljetnice Daytonskog sporazuma, kao i pitanje promjene izbornog zakona.Priopćenja