Ministar Grlić Radman održao predavanje na temu „25 godina Daytona“ na Sveučilištu u Mostaru

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je u ponedjeljak, 2. studenog 2020. godine, predavanje na temu „25 godina Daytona“ na Sveučilištu u Mostaru. Ministar je istaknuo da je Daytonski sporazum zaustavio rat u Bosni i Hercegovini i položio temelj na kojemu ta država postoji i funkcionira već 25 godina. Dodao je, međutim, da sporazum nije riješio brojna pitanja te da su naknadnim promjenama i tumačenjima ustavnih i zakonskih rješenja, u kojima je glavnu ulogu igrala međunarodna zajednica putem visokog predstavnika i na druge načine, duh i slovo Daytonskog sporazuma i njemu prethodećeg Washingtonskog sporazuma u mnogim aspektima derogirani ili iskrivljeni.

„Hrvati su se odrekli Hrvatske Republike Herceg-Bosne, čiji su teritorij obranili u ratu za samoodržanje na svojim područjima, zato što su vjerovali da im Washingtonski, a zatim i Daytonski sporazum jamče punu ravnopravnost s drugim dvama konstitutivnim narodima te da cijeloj Bosni i Hercegovini omogućuje perspektivu daljnjeg demokratskog i gospodarskog razvoja i prosperiteta. No s vremenom je došlo do toga da su Hrvati počeli gubiti vjeru u budućnost BiH, s obzirom na to da im se sve češće počelo opstruirati zakonsko pravo da biraju vlastite političke predstavnike na svim razinama vlasti”, rekao je ministar.

Naglasio je ključnu ulogu koju su u potpisivanju i pregovorima oko Daytonskog sporazuma imali međunarodni čimbenici, a osobito Sjedinjene Američke Države, koje su imale veliki utjecaj na rješenja predviđena u sporazumu. „Ni bosanski Srbi, kao objektivno dugo najjača snaga na terenu s najjačom vanjskom potporom, nisu uspjeli spriječiti rješenje koje im je praktički nametnuto protivno njihovim ambicijama“, rekao je.

Ministar Grlić Radman je istaknuo važnost diplomacije i međunarodnih posredovanja te uloge međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjeni narodi i Europska unija, kao i manje formalnih tijela, a i pojedinih međunarodnih posrednika osobno. „To je dobro imati na umu i danas, kada se u Bosni i Hercegovini događaju procesi koji mogu dovesti do revidiranja, pa i do napuštanja daytonskog koncepta odnosno do nekih sasvim drukčijih rješenja“, dodao je ministar.

Za kraj je ministar Grlić Radman zaključio da budućnost Bosne i Hercegovine ovisi o dogovoru Hrvata, Bošnjaka i Srba te da se politički lideri sva tri naroda trebaju dogovoriti o budućnosti zemlje, a trenutni Izborni zakon ide na štetu hrvatskog naroda i zato ga treba mijenjati. “Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda i promjenu Izbornog zakona koji će jamčiti da sva tri naroda i građani biraju vlastite predstavnike na svim razinama vlasti u BiH. Želimo da se poštuje duh Daytonskog sporazuma i njegove formulacije”, istaknuo je ministar.

Uoči predavanja ministar se sastao s upravom Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem s kojima je razgovarao o daljnjem nastavku suradnje i potpore Republike Hrvatske razvoju i budućnosti Sveučilišta.



Priopćenja