ZA ULAZAK U ČEŠKU POTREBNA DVA TESTA

Prema objavi (1. veljače) Ministarstva zdravstva Češke od 5. veljače 2021. potrebno je za ulazak u Češku imati negativan PCR ili antigenski test koji nije stariji od 48 sati te ponovno se testirati PCR metodom o vlastitom trošku u roku od 5 dana od dolaska u Češku. Rezultat drugog testa potrebno je neposredno proslijediti nadležnoj županijskoj higijenskoj postaji prema mjestu boravka u Češkoj. U Pragu se test dostavlja na adresu: covid-hc@hygpraha.cz.

 

Ulazak u Češku potrebno je prethodno najaviti putem online obrasca: www.prijezdovyformular.cz,

 

Od obveze prethodne najave ulaska, posjedovanja testa pri ulasku te naknadnog testiranja izuzeti su:

-  putnici u tranzitu (maksimalno 12 sati),

- osobe koje u Češkoj borave maksimalno 12 sati poslovno ili radno, u posjetu su obrazovnim, medicinskim ili socijalnim ustanovama, skrbe o djeci ili životinjama, rješavaju hitna službena pitanja, dolaze na sprovode,

- osobe koje izlaze iz Češke na maksimalno 12 sati iz istih razloga,

- djeca mlađa od 5 g.,

- radnici u međunarodnom prijevozu uz odgovarajuću potvrdu,

- policajci koji vrše dužnost pratnje, osoblje diplomatskih misija u Češkoj i članovi obitelji diplomata, nositelji diplomatskih putovnica i djelatnici međunarodnih organizacija registriranih pri Ministarstvu vanjskih poslova Češke koji će u Češkoj boraviti manje od 72 sata,

- državljani EU, nositelji češke dugoročne vize te osobe s dozvolom boravka u Češkoj koje su preboljele Covid-19, pod uvjetom da od datuma prvog pozitivnog PCR testa nije prošlo više od 90 dana, a koje imaju pisanu potvrdu na engleskom ili češkom jeziku, izdanu od liječnika u državi članici EU-a, da ne pokazuju kliničke znakove Covid-19, zatim dokaz da su bolovali od Covid-19 te dokaz da su nakon pozitivnog testa proveli odgovarajuće vrijeme u samoizolaciji sukladno mjerama češke Vlade, odnosno mjerama druge države članice EU-a.

 

Upozoravamo da u Češku nije moguće putovati radi turizma i to i kada je riječ o posjetu prijateljima ili obitelji. Valjani razlozi za ulazak su poslovne svrhe i rad, neophodni posjeti obitelji ili bliskim osobama, posjeti medicinskim i socijalnim ustanovama, uključujući pružanje pratnje rodbini i bliskim osobama, rješavanje hitnih službenih pitanja, studij, uključujući polaganje ispita te studijske prakse, nazočnost na vjenčanju i sprovodu, s maksimalno 15 sudionika te posjet groblju. Poslovne razloge ulaska u Češku potrebno je dokazati pisanom potvrdom od poslodavca ili naručitelja usluga, iz koje je razvidna svrha službenog putovanja. Bez takve potvrde neće se moći naći smještaj.

 



Priopćenja