TURISTIČKI POSJETI ČEŠKOJ SU ZABRANJENI

Upozoravamo da trenutno nije moguće u Češku putovati radi turizma pa čak i kada je riječ o posjetu prijateljima ili obitelji. Valjani razlozi za ulazak su poslovne svrhe i rad, neophodni posjeti obitelji ili bliskim osobama, posjeti medicinskim i socijalnim ustanovama, uključujući pružanje pratnje rodbini i bliskim osobama, rješavanje hitnih službenih pitanja, studij, uključujući polaganje ispita te studijske prakse, nazočnost na vjenčanju i sprovodu, s maksimalno 15 sudionika te posjet groblju.

Svi strani državljani koji ulaze u Češku, uključujući osobe u tranzitu i osobe koje borave u Češkoj manje od 24 sata, izuzev radnika u međunarodnom prometu, dužni su prethodno najaviti ulazak putem online obrasca: www.prijezdovyformular.cz

Za ulazak je potreban negativan nalaz PCR testa na Covid-19 koji se može o vlastitom trošku obaviti u Češkoj u roku od maksimalno 5 dana nakon ulaska, ili koji je obavljen u državi članici EU-a (od trenutka uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz ne smije proći više od 72 sata).

Izuzete su osobe u tranzitu (do 12 sati) te osobe koje u Češkoj borave maksimalno 24 sata poslovno ili radno, u posjetu su obrazovnim, medicinskim ili socijalnim ustanovama, skrbe u Češkoj o djeci, rješavaju hitna službena pitanja i sprovode, zatim radnici u međunarodnom prijevozu uz odgovarajuću potvrdudjeca mlađa od 5 g. Detaljnije vidjeti u našoj objavi od 8. siječnja 2021. g.

Od 30. siječnja 2021. moguće je pružati smještaj osobama koje dolaze iz poslovnih razloga samo ukoliko poslovnu svrhu dokažu potvrdom od poslodavca ili naručitelja usluga, iz koje je razvidna svrha službenog putovanja. Pružatelji usluga smještaja dužni su navedenu potvrdu čuvati radi kontrole.

Svi koji žive u Češkoj dužni su od 30. siječnja 2021. ograničiti kontakte s osobama s kojima ne žive u zajedničkom kućanstvu na neophodnu mjeru. Zabranjeno je boraviti u vikendicama osobama koje ne žive u zajedničkom kućanstvu. Zabranjeni su posjeti u medicinskim ustanovama na akutnim odjelima, izuzev bolesnika s ograničenom poslovnom sposobnošću i bolesnika u završnoj fazi neizlječive bolesti. Osoblje i polaznici tečajeva u autoškolama dužni su u vozilu koristiti respiratore minimalno klase FFP2 ili KN95.

Korisnici zdravstvenog osiguranja u Češkoj mogu se besplatno antigenski testirati na Covid-19 svaka 3 dana. Upozoravamo da antigensko testiranje ne služi u svrhu kretanja između država članica EU.



Priopćenja