Posjet gradu Břeclavu (Poštorné i Charvátská Nová Ves) i Hlohovcu, Južna Moravska

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na poziv gradonačelnika Svatopluka Pěčeka, veleposlanica Ljiljana Pancirov posjetila je grad Břeclav u Južnoj Moravskoj. Razgovarano je o mogućnostima suradnje posebice u svjetlu priprema za ostvarenje sporazuma o gradovima prijateljima s Novim Vinodolskim. O važnosti dvaju naselja u okviru grada, Poštorné i Charvátske Nove Vesi, posebice prekrasne oktogonalne crkve Navštíveni Panny Marie v Poštorné koja je obilježila život moravskih Hrvata u ovom južnomoravskom kraju, te o spomeniku doseljenju Hrvata 1533. god., izvijestio je povjesničar dr. Miroslav Geršic. Udrugu moravskih Hrvata, njihove folklorne aktivnosti, ali i predanost gajenju dobrih hrvatskih moravskih vina, predstavio je voditelj udruge Martin Radkovič. Okupljeni moravski Hrvati hrvatskim su pjesmama pozdravili goste. U mjestu Hlohovcu  čijih je stanovnika više od polovice potomaka Hrvata, veleposlanica je posjetila groblje na kojem su u većini hrvatska prezimena (Slunski, Vlašic, Grandić, Janković, Radkovič, Lipa, Grbavčic, Garčic, Ivičić i mnoga druga).

Domaćini su predstavili i prostore u dvorcima u Lednicama i Vaticama u kojima se od 24. rujna do 8. listopada 2022. održava muzički festival čiji je umjetnički direktor maestro Jiři Partyka. Od osam koncerata na četiri se izvode i djela Dore Pejačević, a hrvatski muzičari su  Ensemble Illyrica, Vid Veljak, Aljoša Jurinić, Latica Anić i Luka Ljubas. U okviru festivala održava se i predavanje o dolasku Hrvata u Južnu Moravsku (dr. Miroslav Geršic) i predstavljanje knjige Boje hrvatske Morave (Lenka Kopřivova).

Veleposlanica je iznimno zahvalna gradonačelniku Svatopluku Pěčeku i njegovim suradnicima što su sveobuhvatno i sadržajno predstavili grad Břeclav, a posebice nedovoljno poznate detalje o udjelu moravskih Hrvata u povijesti i kulturi ovog živopisnog kraja Južne Moravske.

Pisane vijesti