Od 9. travnja 2022. slobodan ulazak u Hrvatsku iz zemalja EU i Schengenskog prostora

Sukladno odluci Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske omogućen je od 9. travnja 2022. nesmetan ulazak u Republiku Hrvatsku osobama koje dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije odnosno schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru.
 
Ostale osobe mogu ući u Republiku Hrvatsku s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom („EU covid putovnica“), ili uz predočenje potvrde o:
  • primitku dvije doze cjepiva protiv COVID-19 koje se koristi u državama članicama EU (Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya, Sinopharm, Novavax), ne starije od 270 dana, ili
  • primitku dvije doze cjepiva protiv COVID-19 koje je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu primjenu (Serum Institute of India/Covishield, Bharat Biotech/Covaxin, Sinovac/CoronaVac), ne starije od 270 dana, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze, ili
  • primitku jedne doze cjepiva protiv COVID-19 koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson) ako je prošlo 14 dana i najviše 270 dana od primitka te jedne doze,
  • o primitku booster doze navedenih cjepiva, ili
  • preboljenju bolesti COVID-19 i primitku jedne doze prethodno navedenih cjepiva ako je prošlo 14 dana i najviše 270 dana od primitka te jedne doze, ili
  • negativnom PCR testu na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja,
  • brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkom popisu brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, a koji objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 24 sata od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz,
  • pozitivnom PCR ili brzom antigenskom testu sa Zajedničkog popisa brzih antigenskih testova kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od liječnika,
ili uz određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana.
 
Djeca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika izuzeta su od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ako roditelji/skrbnici posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu, odnosno negativni PCR ili brzi antigenski test, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti COVID-19.
 
Iznimno, prilikom ulaska neće se zahtijevati dokaz o ispunjavanju prethodno navedenih uvjeta od: putnika u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati od ulaska; osoblja u prometnom sektoru; osoba koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati; pograničnih radnika; zdravstvenih djelatnika, istraživača u zdravstvu i djelatnika u skrbi za starije osobe; diplomata, osoblja međunarodnih organizacija i osoba koje dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojnog i policijskog osoblja, humanitarnih djelatnika i osoblja civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti.
 
Putnicima u tranzitu, ako ne napuste Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska, automatizmom se određuje nužna epidemiološka mjera samoizolacije.
 
Ako je osoba preboljela COVID-19 i ima valjanu i važeću EU digitalnu potvrdu ili drugu potvrdu o preboljenoj bolesti te se nakon što je preboljela COVID-19 unutar osam mjeseci od pojave bolesti COVID-19 cijepila najmanje jednom dozom prethodno navedenih cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog teksta ili karantene produžava se do isteka 270 dana od cijepljenja.
 
Navedena ograničenja ne odnose se na raseljene osobe iz Ukrajine koje su zbog rata nakon 24. veljače 2022. godine morale napustiti Ukrajinu i zbog toga ulaze u Republiku Hrvatsku.
 
Osobe koje dolaze u Republiku Hrvatsku zbog humanitarnih razloga povezanih uz pomoć područjima pogođenim potresom (Sisačko-moslavačka županija, Zagrebačka županija i Karlovačka županija) mogu ući u Republiku Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske bez ispunjavanja epidemioloških uvjeta.
 
Prilikom ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj sve osobe obvezne su pridržavati se epidemioloških mjera te preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Svim stranim putnicima ukoliko ispunjavaju uvjete ulaska u Republiku Hrvatsku, preporučuje se prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije Enter Croatia.
 
Cjelokupni uvjeti za ulazak u Republiku Hrvatsku od 26. srpnja 2021. na hrvatskom jeziku nalaze se ovdje. Provjeriti ispunjavate li uvjete za izuzeće od primjene prethodno navedenih obveza prilikom ulaska, ili postaviti pitanje na koje niste pronašli odgovor možete ovdje.

Pisane vijesti