Izložba Stjepan Radić – jučer, danas, sutra

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U prostoru Knjižnice Antonina Švehli pri Institutu poljoprivredne ekonomije i informacija u Pragu otvorena je 20. studenoga izložba Stjepan Radić - jučer, danas, sutra. Stjepan Radić bio je povezan s Češkom, češkim narodom i Pragom, idealizirao ju je kao najrazvijeniju i najnapredniju slavensku zemlju. U Pragu je proveo dio svog života, stjecao nova znanja, ostvario brojne kontakte i prijateljstva, napisao svoja djela i upoznao svoju ljubav i životnu družicu Mariju Dvořákovu.  Zbog svojih političkih stavova bio nekoliko puta protjerivan iz Praga, ali uvijek se ponovno u njega vraćao. Češki je jezik popularizirao u Hrvatskoj i smatrao da bi upravo češki trebao biti glavni jezik komunikacije svih slavenskih država u sastavu tadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

Izložba je nastala u suradnji Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije iz Siska, Knjižnice Antonina Švehli te Češko-hrvatskog društva u Pragu i bit će otvorena za javnost do kraja mjeseca.

Izložbu su otvorili voditelj knjižnice Jan Huml i hrvatska veleposlanica Ljiljana Pancirov, o Stjepanu Radiću i sadržaju izložbe govorio je Ivica Valent, ravnatelj Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije iz Siska koji je sa suradnicom Jasminom Jovev i dopredsjednicom Češko-hrvatskog društva  iz Praga Michaelom Harvanovom zaslužan za treće postavljanje izložbe u Češkoj u protekle dvije godine.

Nije slučajno da je ova izložba organizirana upravo u prostorijama knjižnice koja nosi ime Antonína Švehli. Antonín Švehla bio je čehoslovački političar, predsjednik triju čehoslovačkih vlada, predsjednik Zemljoradničke stranke, ujedno bliski suradnik Stjepana Radića, istaknutog hrvatskog političara i velikog promicatelja češko-hrvatskih odnosa.

Foto: Zuzana Hubinková
 

Pisane vijesti