Posljednji ispraćaj britanskog dragovoljca Domovinskog rata Martina Grattona Parryja

  • Slika
Obitelj, prijatelji i suborci dragovoljca hrvatskog Domovinskog rata Martina Grattona Parryja oprostili su se od njega u četvrtak, 12. siječnja 2023. godine, na misi u kapeli samostana St. George u engleskom gradu Burgess Hill. Misi su nazočili i djelatnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini.
 
Dr. Parry bio je početkom 1990-ih anesteziolog u Londonu gdje je od kolege hrvatskog porijekla saznao više o agresiji na Republiku Hrvatsku te su zajedno radili na dostavi humanitarne pomoći Hrvatskoj. Nakon što se kolega prijavio u 4. gardijsku brigadu „Pauci“, predložio je isto i dr. Parryju. “U Hrvatskoj je nedostajalo liječnika i na pitanje jesam li spreman doći, odlučio sam. U veljači 1992. stigao sam u Split, pridodan sam legendarnoj 4. gardijskoj, dobio odoru i oružje, a onda je sve teklo brzo”, rekao je prilikom dolaska na obljetnicu Oluje 2017. S Paucima je kao liječnik bio na ratnim zadacima na Južnom bojištu, a radio je i na ispomoći u splitskoj bolnici.
 
Dr. Parry nositelj je Spomenice Domovinskog rata za zasluge u spašavanju, zbrinjavanju i liječenju vojnika i ranjenih civila na području djelovanja svoje postrojbe. Spomenicu mu je početkom srpnja 2021. uručio Veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske Igor Pokaz na prigodnoj svečanosti organiziranoj u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu.. Tom prigodom se dr. Parry prisjetio svojih dana i suboraca u Domovinskom ratu, naglasivši svoju i obiteljsku trajnu povezanost s Republikom Hrvatskom istaknuvši da mu je bilo iznimno drago što je bar malo pomogao u stasanju države koja je u međuvremenu postala članica EU i NATO-a. Dr. Martin Gratton Parry bit će pokopan 14. siječnja na otoku Abbey Island u Irskoj.

Stranice