Izaslanstvo Hrvatskog sabora u posjetu Republici Moldovi

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izaslanstvo Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora boravilo je u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. studenoga 2022. godine, u posjetu Republici Moldovi na poziv predsjednice Odbora za vanjske i europske poslove Parlamenta Moldove Doine Gherman.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, potpredsjednik Darko Sobota te voditeljica međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Moldova Irena Šimunić su se prvog dana posjeta sastali s predsjednikom Parlamenta Moldove Igorom Grosuom, predsjednicom Odbora za vanjske i europske poslove, Doinom Gherman i članovima Odbora, s predsjednikom Odbora za obranu Lilianom Carpom, s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Veaceslavom Dobîndom te potpredsjednikom Parlamenta Mihailom Popşoijem.

Drugog dana posjeta sastali su se s predsjednicom Vlade Moldove Natalijom Gavriliţa te zamjenikom predsjednice Vlade zaduženim za reintegraciju Olegom Serebrianom.

Moldovski sugovornici su naglasili da se trenutačna situacija u Europi, uzorkovana ruskom agresijom na Ukrajinu, jako osjeti i u Moldovi, koja ostaje predana svom europskom putu. Na sastanku s odborima u parlamentu je naglašeno kako je partnerstvo s Hrvatskom dobrodošlo i potrebno Moldovi, osobito kada je riječ o suradnji s Hrvatskim saborom u pitanjima poput organizacije rada radnih tijela i stručne službe u pregovorima s Europskom unijom.

Na sastanku s premijerkom Gavriliţom se razgovaralo o gospodarskoj i političkoj situaciji u Moldovi s posebnim naglaskom na energetsku krizu. Premijerka je istaknula da cijeni podršku Hrvatske koja im predstavlja primjer kada se govori o europskim integracijama, a s hrvatske strane je izražena spremnost da se bogato iskustvo Hrvatske iz pristupnog procesa podijeli s Moldovom. U razgovoru sa zamjenikom premijerke Serebrianom razgovaralo se o situaciji u Transnistriji.

Drugog dana posjeta u pratnji izaslanstva bila je veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Moldovi Marija Kapitanović.



Pisane vijesti