Ulazak Republike Hrvatske i Rumunjske u Schengenski prostor ojačat će EU

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u ponedjeljak, 28. studenoga 2022. godine, s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Bogdanom Aurescuom, čime je započeo službeni posjet Rumunjskoj, u okviru kojeg će sudjelovati i na Münchenskom sastanku lidera, a u utorak i srijedu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Ministri su se složili da je širenje Schengenskog prostora, u interesu Europske unije te će pomoći njezinoj sigurnosti i zaštiti od ilegalnih migracija. "Širenje Schengenskog prostora pomoći će jačanju vanjskih granica Europske unije od prijetnja unutarnjoj sigurnosti Unije", rekao je ministar Aurescu nakon sastanka.

"U interesu je EU-a da Schengensko područje ojača uključivanjem i Hrvatske i Rumunjske koje su spremne za ulazak i dio su rješenja potrebnog Europskoj uniji za upravljanje priljevom migranata", dodao je ministar Aurescu. Rekao je i kako se Hrvatska i Rumunjska nadaju postati članice OECD-a, na čemu također rade zajedno.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako su na sastanku s rumunjskim kolegom potvrđeni odlični bilateralni odnosi. „Razgovarali smo o daljnjem jačanju gospodarske suradnje, za koju držimo da ima perspektivu visokog rasta, zatim o uzajamnoj zaštiti naših nacionalnih manjina, koju također ocjenjujemo zavidnom te o aktualnim pitanjima vezanim uz posljedice ruske agresije na Ukrajinu, kako globalno, tako i u području jugoistočne Europe“, istaknuo je ministar Grlić Radman, dodavši kako su Rumunjska i Hrvatska na pravoj strani povijesti i demokracije u pitanju borbe Ukrajine protiv ruske agresije.

„Zaključili smo da u jugoistočnoj Europi moramo osnažiti europsku prisutnost, kako ne bi došlo jačanja utjecaja drugih, ne nužno dobronamjernih političkih čimbenika. Ključno je to činiti pružanjem potpore procesu proširenja, čime bi se ojačao sustav europskih vrijednosti u zemljama koje streme europskim integracijama te unaprijedili njihovi demokratski kapaciteti“, rekao je ministar Grlić Radman. Rekao je također da to obavezno mora podrazumijevati i bezrezervno prihvaćanje zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije od strane zemalja kandidatkinja za članstvo.

Ministar Grlić Radman također je ponovio da Hrvatska može biti energetsko čvorište u regiji. „U vrijeme energetske krize Hrvatska je odlučila ojačati svoje kapacitete isporuke plina s LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu m3 kako bi osigurala energetsku neovisnost susjeda i drugih zemalja u Europi“, istaknuo je.

Osim s domaćinom, ministar Grlić Radman sastaje se u okviru službenog posjeta s predsjednikom vlade Rumunjske Nicolae-Ionelom Ciucăom te potpredsjednicom i vršiteljicom dužnosti predsjednice Senata Parlamenta Rumunjske Alina-Stefaniom Gorghiom.

Izvor: Hina/MVEP

Pisane vijesti