Susret predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković susreo se s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u karaševskom kraju, 9. studenoga 2022. godine. Posjetio je mjesta Karaševo, Klokotić i Lupak.

Prilikom posjeta, predsjednik Jandroković razgovarao je s tamošnjim Hrvatima o njihovoj svakodnevici, kao i o izazovima s kojima se zajednica susreće. „Htio bih vam zahvaliti što tako ustrajno i čvrsto čuvate hrvatski identitet, jezik, tradiciju, naše običaje, našu vjeru“, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković u svom obraćanju.

Predsjednik Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj i zastupnik Slobodan Ghera je uz načelnika Petra Bogdana i župnika Petar Rebegila bio domaćinom posjeta Karaševu.
U prigodi posjeta Klokotiću i Lupaku, priređen je prigodni folklorni program hrvatskog kulturno-umjetničkog društva, gdje su uz tamošnje župnike, Gheorghea Pataşana i Mihaia Milana Simae, domaćini bili Petar Hategan, ujedno i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata i član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske te načelnik općine Lupak Marijan Vlasić.

Predsjednik Jandroković naglasio je važnost potpore očuvanju identiteta hrvatske nacionalne manjine koje hrvatska vlada kontinuirano financiranjem projekata putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Pisane vijesti