Tri hrvatska filma predstavila su Republiku Hrvatsku tijekom Festivala mediteranskog filma u Annabi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Alžiru, u  gradu Annabi od 24.do 30. travnja 2024. održao se 4. međunarodni filmski festival zemalja Mediterana. Festival se održao nakon petogodišnje stanke a svečano ga je otvorila ministrica kulture Alžira gospođa Soraya Mouloudji, izrazivši zadovoljstvo nazočnošću predstavnika 23 države, koji su domaćoj publici prikazali sveukupno 70 filmova.

Republika Hrvatska predstavila se sa tri filma; dugometražni igrani film „Hotel Pula“ režisera Andreja Korovljeva, dokumentarni  film „The real truth about the fight“ režiserke Andreje Slaviček i  kratkometražni dokumentarni film „ The building“ režisera Gorana Devića.

Od  hrvatskih predstavnika u Alžir je doputovao gospodin Dević, a tijekom festivala, na projekciji hrvatskih filmova, sudjelovao je veleposlanik Republike Hrvatske u Alžiru g. Ilija Želalić sa suprugom. Veleposlanik Želalić i  gospodin Dević su prije prikazivanja hrvatskog filma „Hotel Pula“ razgovarali s direktorom festivala gospodinom  Halalom i tajnikom festivala gospodinom  Kechachom, zahvalivši im se na pozivnici koju su uputili Republici Hrvatskoj, izabravši spomenute filmove kao doprinos jačanju kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Alžira.

Alžirska publika je velikim aplauzom nagradila režisera Korovljeva za izabranu tematiku filma koja prikazuje  težak život bošnjačkih izbjeglica, koji su za vrijeme ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini bili zbrinuti u Republici Hrvatskoj u hotelu Pula.

Hrvatskom filmu „Hotel Pula“ dodijeljena nagrada za najbolju režiju i scenarij a drugom hrvatskom filmu „The real truth about the fight“ i španjolskom filmu „Cinema is wonderful thing“ dodijeljene su specijalne nagrade za poticaj u daljnjem uspješnom radu na području kinematografije.  Za najbolji film izabran je španjolski film „Matria“ te mu je dodijeljena „Zlatna gazela“.

Mediteranski filmski festival u Annabi bio je jedan od najznačajnijih filmskih i kulturnih događaja u Alžiru tijekom 2024. godine a nastup Republike Hrvatske sa čak tri filma bio je iznimno zapažen. Suvremena hrvatska kinematografija redovno je prisutna kod alžirske publike, a samo tijekom 2024.godine sa četiri filma, prvo tijekom Europskog festivala filma u veljači, te sada ponovno tijekom Mediteranskog filmskog festivala u Annabi.   

Pisane vijesti