Projekcija hrvatskog filma "Moj dida je pao s Marsa"

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u suradnji s Delegacijom EU u Alžiru  sudjelovalo je na 8. Danima europskog filma koji se od 22.-29. veljače 2024. održavaju u četiri alžirska grada (Alžir, Oran, Annaba, Bejaia) i prikazuju filmove suvremene europske kinematografije.
Republika Hrvatska je na festivalu prikazala film „Moj dida je pao s Marsa“ iz 2019 godine redateljice Marine Andree Škop, i suredatelja Dražena Žarkovića,  a projekcija se održala 25.veljače 2024. godine u  Cinematheque d'Alger, te istovremeno u ostala tri grada u Alžiru. Na projekciji filma sudjelovao je veleposlanik Republike Hrvatske u Alžiru g. Ilija Želalić sa suprugom kao i veleposlanici pojedinih drugih država članica EU. Uvodnu riječ  i predstavljanje samog filma pred skoro punom salom Kinoteke grada Alžira održao je g. Goran Vidošević, koji pokriva kulturne programe unutar veleposlanstva.  Film „Moj dida je pao s Marsa“ bio je bio iznimno dobro prihvaćen od strane alžirske publike, pogotovo mlađe, a nakon projekcije publika je iznijela svoje komentare i postavila nekoliko pitanja oko tematike iz filma.
Istu večer u ranijem terminu sa svojim filmom „Jezdeca“ nastupila je Republika Slovenija, film je slovensko-hrvatska koprodukcija ,a radnja filma, tijekom putovanja dvoje mladih motorista, događa se u Sloveniji i u Hrvatskoj.  8. Europski filmski festival u Alžiru završava se u četvrtak 29. veljače 2024. projekcijom švedskog filma „Triangle of Sadness“ u kojem jednu od glavni uloga igra hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić.
Projekcija navedenog filma ostvarena je  uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova i uz pomoć Samostalnog sektora za javnu diplomaciju i kulturnu suradnju, Službe za kulturnu diplomaciju, te uz suradnju s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Pisane vijesti