Zatvaranje tvrtke „Meta“ u Turskoj

Tvrtka „Meta“, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama,  planira "privremeno" zatvaranje u Turskoj, počevši od 29. travnja 2024., i to kao odgovor na privremenu zabranu koju je prošli mjesec uvelo tursko tijelo za tržišno natjecanje zbog načina na koji "Meta" dijeli podatke između Threadsa i Instagrama.
Tursko tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja priopćilo je da je provedenom istragom utvrđena zloupotreba dominantnog položaja koji na tržištu zauzima "Meta", kombinirajući podatke korisnika koji kreiraju Threads profile s podacima računa na Instagramu, bez mogućnosti izbora za korisnike.
Također, Turska je i 2022. kaznila "Metu" s 18,6 milijuna američkih dolara zbog kombiniranja podataka s Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, te je u siječnju ove godine regulatorno tijelo naznačilo da će kazniti "Metu" s dodatnih 160.000 dolara za svaki dan nepoštivanja prethodne naredbe.
"Meta" je lansirala Threads prošlog ljeta kao zamjenu za Twitter i od tada prikupila 130 milijuna korisnika. Time je iskoristila svoju prednost jer korisnici u početku nisu mogli izbrisati svoj Threads račun osim ako nisu izbrisali i svoj Instagram račun, što je omogućeno u sljedećih nekoliko mjeseci.
Tursko regulatorno tijelo jasno je ukazalo na nepravilnosti u "Metinom" radu, a "Metin" odgovor u ovom slučaju je povlačenje kao oblik prijetnje, što je dosad dobro prošlo u drugim zemljama.

Pisane vijesti