VTK BiH predstavila novi web portal s informacijama o 'zelenom' gospodarstvu

Vanjskotrgovinska komora BiH je u suradnji sa Deutsche Gesellschaft  für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u sklopu Green Recovery komponente COVID-19 Investment Response projekta izradila web portal sa sadržajem vezanim za zelenu tranziciju europskog i bosanskohercegovačkog gospodarstva https://zelenaekonomija.komorabih.ba/. Na web stranici su dostupni aktualni projekti i javni pozivi za sudjelovanje u projektima u BiH, informacije o najnovijim trendovima u Europi, publikacije o zelenoj tranziciju Europe i BiH, zakonodavni okvir iz segmenta zelene tranzicije i drugo.
Vanjskotrgovinska komora BiH se još od potpisivanja Sofijske deklaracije u studenom 2020., koju je potpisala i Bosna i Hercegovina, u okviru inicijative Berlinskog procesa, aktivno uključila u procese tranzicije gospodarstva BiH prepoznajući potencijal zelenih lanaca vrijednosti u smislu stvaranja novih kompetencija, jačanja konkurentnosti izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutarnjih resursa, redukcije otpada, očuvanja životne sredine i kreiranja novih radnih mjesta.
Funkcionalan zakonodavni okvir Bosne i Hercegovine na svim razinama vlasti preduvjet je za provedbu sustava kružnog gospodarstva, što je i prepoznato u zaključcima brojnih sastanaka komorskih udruženja gospodarstvenika, okruglih stolova i konferencija. Kontinuirana edukacija u području kružnog gospodarstva važan je preduvjet za postizanje ciljeva zbog čega Vanjskotrgovinska komora BiH već godinama predstavlja mjesto susreta takvih događaja. Green Recovery je komponenta Covid-19 Investment Response projekta koju financira Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ). Green Recovery ima za cilj provedbu zelene tranzicije za sve relevantne sudionike u Bosni i Hercegovini, uključujući mala i srednja poduzeća, sudionike na mezo-razini (mezo razina obuhvaća ciljne politike i programe za jačanje konkurentnosti poduzeća, odnosno programe čija je namjena unaprjeđenje mikro razine) i predstavnike vlasti.

Pisane vijesti