Vlada Republike Slovenije osnovala radnu skupinu za projekt GREMO (GRen MObility)

Vlada Republike Slovenije je 27. listopada ove godine usvojila zaključak o osnivanju radne skupine za koordinaciju projekta GREMO. Predsjednik vlade Janez Janša se s ministrima 12. listopada 2021. u Spodnji Idriji u prostorijama tvrtke Hidria susreo s deset vodećih slovenskih dobavljača automobilske industrije. Glavna tema razgovora bilo je prestrukturiranje slovenske automobilske industrije u svjetlu četvrte industrijske revolucije kako bi na međunarodnoj automobilskoj karti zadržala svoje mjesto. Dogovoreno je bilo i to da nadležna ministarstva imenuju koordinatore koji će se baviti nastalim dilemama i otvorenim pitanjima, dok će Vlada usvojiti strategiju u području bezugljične mobilnosti.

Predstavnici Slovenskog automobilskog klastera ACS oblikovali su projekt GREMO, GRen MObility; zelena i digitalna transformacija slovenske automobilske industrije kako bi zadržali vodeću ulogu dobavljača u budućnosti koja će biti prvenstveno električna. U okviru projekta će razvijati i proizvoditi nove inovativne proizvode za elektrificiranu mobilnost, vrhunske proizvodne tehnologije, ubrzano uvoditi naprednu robotiku, automatizaciju i digitalizaciju proizvodnje po načelu Industrije 4.0, osiguravati primjenu rješenja kružnog gospodarstva u proizvodnim procesima i tako pomagati snižavanju okolišnog otiska.

Slovenska automobilska industrija čini više od desetine slovenskog BDP-a te više od petine slovenskog izvoza. Očekivanja Slovenskog automobilskog klastera od vlade i nadležnih ministarstava idu u smjeru uspostavljanja odgovarajućeg zakonskog i obrazovnog okvira te sufinanciranja projekta GREMO, stoji u priopćenju Vlade Republike Slovenije.

 



Pisane vijesti