Vlada Federacije BiH usvojila Zaključak o ukidanju PDV-a na prirodni plin

Vlada FBiH danas je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije  o kretanju cijena prirodnog plina, s prijedlogom za ublažavanje posljedica udara rasta cijena ovog energenta na njegove krajnje potrošače. Pokreće inicijativu prema Vijeću ministara BiH za poduzimanje aktivnosti na privremenom ukidanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na prirodni plin u trajanju od šest mjeseci.
U inicijativi je navedeno da je Vlada FBiH analizirala rast cijena prirodnog plina u prethodnom periodu i zaključila da su njegova poskupljenja pogodila sve potrošače, posebno domaćinstva, što je značajno utjecalo na standard građana i dovelo u pitanje mogućnost izmirivanja računa za potrošeni prirodni plin.
Dva uzastopna povećanja cijena prirodnog plina uzrokovana su povećanjem cijene od strane Gazproma prema Energoinvestu, kao jedinom snabdjevaču u FBiH, a koja su rezultat povećanja cijena naftnih derivata na svjetskim burzama za koje se veže i cijena prirodnog plina.
Projekcije daljnjeg kretanja cijene prirodnog plina teško je planirati, jer su cijene naftnih derivata uvjetovane globalnim stanjem i političkim uticajima u Europi i svijetu.
Kako je istaknuto iz Vlade FBiH, usvajanje inicijative bi doprinijelo ublažavanju posljedica porasta cijena prirodnog plina na građane i očuvanju njihovog standarda, a ujedno i na sve krajnje potrošače prirodnog plina, uključujući i industrijske tvrtke koje koriste ovaj energent, a što bi, u konačnici, rezultiralo i smanjenjem inflacije.

Pisane vijesti