U prošloj godini uplaćeno više od 7,345 milijardi KM javnih prihoda u FBiH

Porezni obveznici na području Federacije BiH u protekloj godini uplatili su više od 7,345 milijardi KM javnih prihoda, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 14,77 posto, rečeno je na godišnjoj konferenciji za medije u Poreznoj upravi FBiH u Sarajevu.
U strukturi uplaćenih javnih prihoda najveći dio se odnosi na direktne poreze i doprinose i oni iznose 6,509 milijardi KM. Najveće povećanje imaju uplate poreza i doprinosa  u iznosu višem od 856 milijuna KM, a u toj strukturi na doprinose se odnosi povećanje od 643 milijuna, a na direktne poreze 213 milijuna KM.
Kada je riječ o uplati javnih prihoda po županijama, navodi se da Županija Sarajevo i dalje bilježi najveće uplate javnih prihoda u iznosu višem od 2,7 milijarde, slijedi Tuzlanska, dok najmanju uplatu ima Bosansko-podrinjska od 80 milijuna i Posavska oko 79 milijuna KM, što je i razumljivo s obzirom na njihovu veličinu. Kada je riječ o broju zaposlenih, Federacija BiH je prošlu godinu završila sa 544.345 zaposlenih, što je više za 6.033 zaposlene osobe u odnosu na 2022. godinu. Županija Sarajevo ima najveći broj zaposlenih, a prati je Tuzlanska. Najmanje zaposlenih ima Posavska županija. Sa područja Republike Srpske u Federaciji BiH radi 8.387 zaposlenih a sa područja Distrikta Brčko 888 zaposlenih. Najveći broj zaposlenih u Federaciji BiH, starosti je između 36 i 66 godina, a ukoliko se promatra spolna struktura 44 posto se odnosi na zaposlene žene, a 56 posto na zaposlene muškarce.

Pisane vijesti