U idućih pet godina BiH će biti na raspolaganju 750 milijuna dolara

Za Bosnu i Hercegovinu će u idućih pet godina biti na raspolaganju 750 milijuna američkih dolara od Svjetske banke, u ovisnosti o potražnji i napretku u provedbi reformi, a sve u sklopu novog Okvira partnerstva Grupacije Svjetske banke s BiH za razdoblje od 2023. do 2027. godine.
Christopher Sheldon, šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, u osvrtu na ključne ciljeve novog Okvira za BiH, procjenjuje kako se u 2023. godini očekuje usporavanje rasta realnog BDP-a na 2,5 posto i nastavak popuštanja inflatornog pritiska.
Ipak, projicira se da će inflacija u 2023. godini ostati na oko 5 posto, što je znatno iznad razine prije pandemije. Istodobno, a obzirom na činjenicu da je EU važan vanjskotrgovinski partner BiH, dobra je vijest da će EU prema najnovijim podacima izbjeći recesiju. Sheldon dodaje kako svejedno očekuju stopu realnog rasta dosta ispod 1 posto, možda čak i ispod 0,5 posto. To znači da će potražnja EU za robama koje BiH izvozi biti smanjena, osim u slučaju da se dio globalne potražnje zbog ratnih događanja trajnije preusmjeri prema BiH.
Unatoč vanjskom inflatornom pritisku koji se proširio zbog rata u Ukrajini, procjenjuje se da je ekonomska aktivnost u BiH u 2022. ostvarila rast od 4 posto, nakon rasta od 7,4 posto godinu ranije kao rezultat dviju suprotstavljenih sila. Prva je snažno povećanje domaće potražnje za procijenjenih 6,3 posto, potaknute privatnom potrošnjom, uz rast investicija, a drugi šok nepovoljnih uvjeta trgovine, veći rast cijena uvoznih proizvoda od rasta cijena izvoznih proizvoda, što je dovelo do rasta izvoznog deficita. U 2023. očekuje se usporavanje rasta realnog BDP-a na 2,5 posto kako će se rast privatne potrošnje prepoloviti zbog smanjenja realno raspoloživog prihoda i kako će se deficit izvoza dalje povećavati zbog malog rasta glavnih izvoznih tržišta BiH u EU.
Svjetska banka kontinuirano radi s vlastima na potpori politikama kojima se može unaprijediti životni standard građana BiH, osobito siromašnih i ugroženih. To znači osiguranje makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti te specifičnih politika u raznim sektorima, uključujući unaprjeđenje ljudskog kapitala, povećanje učinkovitosti javnog sektora i kvalitete pružanja usluga, omogućavanje rasta privatnog sektora i smanjenje osjetljivosti zemlje na klimatske promjene i okolišne rizike. Svjetska banka trenutačno u BiH pruža potporu za 11 projekata ukupne vrijednosti od 595 milijuna dolara. Ovim se projektima ostvaruje pozitivan utjecaj u nekoliko značajnih oblasti kao što su zdravstvena zaštita, zapošljavanje i socijalna zaštita, energetska učinkovitost i modernizacija cesta.        

Pisane vijesti