U Danskoj u veljači porast broja kompanija u stečaju

Prema posljednjem  izvješću danskog Zavoda za statistiku koji analiziraju danski mediji, u Danskoj su u veljači 264 trgovačka društva proglasila bankrot.  Time je 1500 zaposlenika u punom radnom vremenu ostalo bez radnog mjesta. Kako statističko izvješće broji samo zaposlenike zaposlene na puno radno vrijeme, dok ne broje zaposlene u skraćenom radnom vremenu, smatra se kako je broj osoba koje su ostale bez posla i veći. 
Prema drugom dijelu 2022. broj bankrota/stečajeva je porastao, a iako je u veljači nešto manji nego u siječnju, još uvijek je na višoj razini nego primjerice 2020. i 2021. godine te je u veljači zabilježen i najveći broj izgubljenih radnih mjesta.
Danska statistika usporedila je kompanije koje su bankrotirale nakon korone s kompanijama koje su bankrotirale prije korone.
Prema objavljenoj analizi kompanije koje su otišle u stečaj 2022. imaju manji promet i nešto manje zaposlenih u odnosu na ?kompanije koje su otišle u stečaj 2019..
"U novije vrijeme broj bankrota se povećao, a nažalost postoje mnoge indikacije da će se to nastaviti i u 2023.", ?napisao je u analizi objavljenoj u medijima glavni ekonomist Sydbanka, Soren Kristensen?.
Prema ?njegovim riječima, uzrok stečajeva vjerojatno će biti drugačiji 2023., nego 2022. godine.
"Dok su se bankroti 2022. odnosili na istek paketa pomoći u vezi s covidom-19, bankroti 2023. mogli bi vrlo lako biti posljedica poteškoća danskog gospodarstva", navodi Kristensen.

Pisane vijesti