U Danskoj inflacija 13%, ali neće biti mjera financijske pomoći

Danski mediji objavili su vijest kako je inflacija u srpnju dosegnula 39-godišnji maksimum, ali potrošačima u nevolji neće biti ponuđene financijske naknade,?kazao je ministar financija Nikolaj Wammen reagirajući na nove brojke prema kojima su cijene prošlog mjeseca porasle za 8,7% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.
Najnoviji podaci danskog Zavoda za statističku pokazuju kako je cijena robe porasla u prosjeku za 13,2% u prošloj godini, što je najveći godišnji porast od veljače 1982., a  uglavnom je potaknut značajnim povećanjem cijena hrane, struje, goriva i plina. Također, danski mediji izvješćuju kako je njemačko Ministarstvo financija najavilo je planove za podizanje pragova poreza na dohodak i blago povećanje dječjih doplataka kao odgovor na najveću inflaciju u zemlji u desetljećima, međutim u razgovoru za medije danski ministar financija g. Wammen odbacio je mogućnost uvođenja sličnih mjera.  “Putinov rat imao je ekonomske posljedice na cjelokupno svjetsko gospodarstvo i Danska je, kao i druge države, pogođena rastućim cijenama. Situacija je teška, ali nažalost nije moguće nadoknaditi financijske probleme s kojima se ljudi suočavaju – iako smo to rekli, upravo smo poslali subvenciju za grijanje u iznosu od 6000 DKK za oko 400.000 kućanstava.”
Parlamentarna većina također se u lipnju složila ?o mjeri financijske pomoći pomoći umirovljenicima čekom od DKK5000, podijeljenim u sljedeće dvije godine.
Prema Nordeinoj ?ekonomskoj analitičarki, Idi Marie Moesby, galopirajuća inflacija znači da će obitelji s djecom morati potrošiti 35.000 DKK više ove godine kako bi održale istu razinu standarda.

Pisane vijesti