U BiH predstavljen projekt za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija društva

Pod sloganom "Posao za sve" u Sarajevu je predstavljen novi projekt "EU4Employment" koji financiraju Europska unija u iznosu od četiri milijuna eura i Švedska u iznosu od milijun eura, a realizira Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini (ILO).
Kako je priopćeno iz ILO-a, cilj projekta je poboljšanje socioekonomske situacije i uvjeta života putem povećanja mogućnosti zapošljavanja teško zapošljivih osoba.
Projekt bi trebao rezultirati razvojem i realizacijom inovativnih programa zapošljavanja te u konačnici doprinijeti zapošljavanju i uključivanju u tržište rada mladih, žena iz ruralnih područja, osoba s invaliditetom, Roma i drugih ranjivih kategorija društva.
Projektom se želi  osigurati uravnotežena i odgovarajuća kombinacija pažljivo osmišljene sheme bespovratnih sredstava i pružanja visokokvalitetne tehničke pomoći relevantnim institucijama na tržištu rada sa ciljem da se: unaprijedi dizajn, provedba i praćenje učinka aktivnih politika tržišta rada uz podršku institucija; omogući osmišljavanje i provedba kvalitetnih programa (pre)obuke za ranjive kategorije uz podršku poduzeća, obrazovnih institucija, NVO-a i drugih relevantnih organizacija; uvedu ili unaprijede inovativne usluge aktivacije u suradnji sa centrima za socijalnu zaštitu i drugim partnerima; pripremi plan puta za provedbu i praćenje ojačane garancije za mlade u skladu sa smjernicama EU/ILO-a za Zapadni Balkan.
Očekujemo da 'EU4Employment - Posao za sve' doprinese zapošljavanju najmanje 625 osoba iz ranjivih kategorija, a više od 1.200 njih bude uključeno u aktivacijske i motivacijske programe traženja posla u sljedeće tri godine. Zahvalni smo EU i Švedskoj jer su prepoznali ILO kao pouzdane partnere. Mi smo svoje dosadašnje, dugogodišnje globalno iskustvo u upravljanju velikim projektima, koji kombiniraju tehničku pomoć i transparentno upravljanje bespovratnim sredstvima, već dokazali kroz druge EU projekte kao što su 'EU4Business', 'EU4BusinessRecovery', 'Lokalna partnerstva za zapošljavanje I i II'", naglasio je Markus Pilgrim, direktor Ureda za centralnu i istočnu Europu ILO-a.

Pisane vijesti