Turci od EU-a zatražili zaštitu döner kebaba

Turska želi registrirati naziv döner u Europi kako bi ga mogli koristiti samo oni proizvođači koji se pridržavaju registrirane metode proizvodnje i specifikacija kebaba. Ako zahtjev bude prihvaćen, samo će se velike ploške govedine i janjetine ‘vodoravno narezane na debljinu tri do pet milimetara’ moći označiti kao döner, a pileći komadi moći će biti debljine centimetar do dva. Biznis s dönerom u Europi se procjenjuje na oko 3,5 milijardi eura.
Iako se povremeno povezuju s EU-ovom shemom zaštićene oznake izvornosti (ZOI), tradicionalni specijaliteti nisu uključeni u okvir zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) - koji osigurava najveću razinu intelektualne zaštite prehrambenih proizvoda u Europi.
‘Tvrdi se da je Grčka bila prva zemlja u Europi u kojoj je döner uveden tijekom razmjene ljudi između Turske i Grčke 1922. godine. Međutim u Grčkoj je nazvan gyro‘, stoji u podnesku Turske. Otvorena faza konzultacija trajat će tri mjeseca te zemlje tada mogu osporiti registraciju pokretanjem pitanja intelektualnog vlasništva.

Pisane vijesti