Trade Horizons – konferencija o održivosti u gospodarstvu i ekonomiji

Ministarstvo poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Irske organiziralo je konferenciju Trade Horizons o održivosti u gospodarstvu i ekonomiji 4. srpnja 2024. u Dublinu. Uvodnim govorom konferenciju je otvorio ministar poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Peter Burke (bivši državni ministar u Ministarstvu vanjskih poslova), koji je predstavio Izvješće o trgovini i investicijama Irske za 2023. „Delivering Value for Ireland“. Irski promet robe i usluga u 2023. iznosio je 1 bilijun eura. Ministar Burke istaknuo je kako je zbog iznimno nestabilnog međunarodnog okruženja, velika težnja EU da se odmakne od otvorenog tržišta prema subvencijama. No, cilj država članica EU, pa i Irske, je pronaći pravu ravnotežu kako bi se europsko tržište održalo snažnim i otvorenim za investicije. Dodatno, naglasio je suradnju svog resora s MVP Irske koja je omogućila širenje irskog poslovanja po cijelom svijetu i važnu ulogu agencija i drugih organizacija koje implementiraju Vladine strateške ciljeve.
 
Prvi panel otvoren je izlaganjem Marion Jansen, ravnateljice Uprave za trgovinu i poljoprivredu, koja je naglasila potrebu horizontalne suradnje među resorima (ministarstvima) gospodarstva, zaštite okoliša i poljoprivrede. Također je navela kako politike zaštite okoliša ne smiju ugroziti gospodarske politike i ekonomiju, te da uz postizanje ciljeva održivih i zelenih politika treba održati gospodarsko tržište otvorenim. Posebno je istaknula opasnost subvencija koje često remete fluktuaciju međunarodnog tržišta. Osim toga, navela je fragmentaciju kao ključni izazov u kontroli porijekla procesa i metode proizvodnje koji nisu povezani s proizvodom (NPR PPM).
 
Drugi panel otvorio je Jean Marie Paugam, zamjenik glavnog tajnika WTO-a, koji je govorio o nužnosti povezivanja brige o zaštiti okoliša i gospodarstva. Naglasio je kao klimatske promjene utječu na trgovinu, te je budućnost trgovine kroz zelene politike (future of trade is green). Istaknuo je važnost dosada učinjenog, a posebno dogovorenih ciljeva na COP-u i globalne suradnje. Naveo je kako je multilateralizam u tom smislu ključan, no još uvijek je previše spor i bez dovoljnog dosega što privatne investicije čini mnogo relevantnijima.
 
 
 

Pisane vijesti