Tisuće umirovljenika u BiH iskoristile mogućnost zasnivanja radnog odnosa

Nedostatak radnika na domaćem tržištu rada, ali i potreba za dodatnim primanjima jer su im mirovine nedovoljne za život, primorali su brojne umirovljenike u BiH da ponovno rade.
Višegodišnji masovni odlazak radno sposobnog stanovništva iz BiH i nedostatak kadrova sa specifičnim zanimanjima ostavili su prazna mjesta na tržištu rada, zbog čega mnogi poslodavci prilikom zapošljavanja često posežu za angažmanom osoba koje su u mirovini.
Prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje Republike Srpske, u 2021. bilo je prijavljeno 5607 osiguranika koji su istodobno imali i status korisnika prava, a krajem veljače 2023. evidentirano je ukupno 6830 umirovljenika koji su istodobno i radili, što je za 296 više nego krajem prošle godine, kada ih je bilo zaposleno 6534.
Djelatnosti u kojima korisnici prava na mirovinu sa statusom osiguranika najčešće rade su graditeljstvo, promet, prehrambena industrije, telekomunikacije, rudarstvo, gdje se najčešće traže stručnjaci s odgovarajućom licencom. Slijedi oblast zdravstva, visokog obrazovanja, komercijalna poljoprivredna gospodarstva, liječnici, odvjetnici.
Za razliku od RS-a, umirovljenici u Federaciji BiH to su pravo stekli tek prošle godine. Umirovljenicima u FBiH je, naime, tek od prošle godine omogućeno raditi za plaću, uplaćivati doprinose, a istodobno i primati mirovinu. Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, stariji od 65 godina ili oni s 40 godina staža i dalje mogu raditi ako postoji potreba na tržištu rada. Federalni zavod mirovinskog osiguranja ne raspolaže sa evidencijama umirovljenika koji su iskoristili pravo na rad.

Pisane vijesti