Spojen most Počitelj u BiH, najveći most na Koridoru Vc

Završnim spajanjem rasponske konstrukcije u poljima 6 i 7 spojen je most Počitelj. Visinom od preko 100 metara i duljinom od gotovo jedan kilometar, most Počitelj je jedan od najviših mostova u regiji što ga čini i jednim od najkompleksnijih objekata na cijelome Koridoru Vc.
Most Počitelj projektiran je kao kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 m. Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 kubičnih metara betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prenaprezanje, dok će u idućem razdoblju biti ugrađeno i 20.000 četvornih metara asfalta i hidroizolacije.
Izvođač radova na mostu koji se nalazi nedaleko od povijesnog naselja Počitelj po kojem je i dobio ime, je konzorcij koji čine: Azvirt Limited Liability Company (Azerbajdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).
Izgradnja mosta Počitelj, mosta kojim se premošćuje magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željeznička pruga Sarajevo - Ploče, financira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a. Završetak gradnje ovoga mosta očekuje se na jesen ove godine.

Pisane vijesti