SAS osigurao 700 milijuna USD kredita

Danski mediji prenose vijest kako će zrakoplovna kompanija Scandinavian Airlines (SAS) moći  zadržati svoju flotu zrakoplova, nakon što je osigurala 5,1 milijardu DKK (700 milijuna dolara) financiranja od američke globalne privatne investicijske tvrtke Apollo Global Management, kreditne linije koja je, prema analitičarima, 'odlučujuća ' za opstanak zrakoplovne kompanije.
SAS je podnio zahtjev za zaštitu od bankrota u Sjedinjenim Državama početkom srpnja kako bi pomogao smanjiti dug nakon propasti pregovora o plaćama između zrakoplovne kompanije i njezinih pilota, što je izazvalo 15-dnevni štrajk zbog kojeg je prizemljeno oko 3700 letova. Štrajk je SAS koštao procijenjenih 145 milijuna dolara.
Iz kompanije SAS, koja je već poslovala s gubicima prije pandemije, zbog sve veće konkurencije niskotarifnih prijevoznika, priopćili su kako moraju dodatno smanjiti troškove i prikupiti više kapitala kako bi preživjeli. Prema analitičaru Sydbanka, Jacobu Pedersenu, obećanje o novom financiranju ključno je za napredovanje ugroženog zračnog prijevoznika u postupku zaštite od stečaja, a ?Danska, kao država mogla bi postati 'važan partner' za Apollo.
Dok je švedska vlada obustavila daljnja ulaganja, danska vlada je kazala kako bi mogla ubrizgati nova sredstva ako SAS također pronađe potporu investitora iz privatnog sektora. Kako prenose danski mediji, ministar financija Nikolaj Wammen? kazao je prošlog mjeseca kako su spremni otpisati 3,5 milijardi DKK (510 milijuna dolara) te jamče da još uvijek imaju značajan danski udio u SAS-u, iako to nije bjanko ček, jer zrakoplovna kompanija mora pronaći više ulagača prije nego što država preda gotovinu.

Pisane vijesti