Ryanair najzaslužniji za nadolazeće rekordno ljeto sarajevske zračne luke

Sarajevska zračna luka očekuje svoju rekordno najprometniju ljetnu sezonu, s dvanaest najavljenih novih linija i više od 1,6 milijuna sjedala u prodaji između 31. ožujka i 26. listopada.
Ryanair ovog ljeta debitira u zračnoj luci sa šest odredišta, dok će Air Arabia i Aegean Airlines obnoviti svoje izravne letove za Sharjah i Atenu nakon nekoliko godina.
Turski zračni prijevoznik SunExpress, koji također ulazi na tržište Bosne i Hercegovine letovima iz Antalije, tokom ljeta će početi sa radom iz Izmira. Pegasus Airlines će povećati svoju prisutnost u Sarajevu novim letovima iz Antalije, dok će Flyadeal iz Saudijske Arabije i SAS Scandinavian Airlines pokrenuti sezonske linije iz Jade i Kopenhagena. Većinu novih linija subvencionirat će Turistička zajednica Sarajevske županije.
Sarajevska zračna luka planira ovog ljeta ukupno 1.636.428 sjedala na redovnim dolaznim i odlaznim letovima zajedno. To predstavlja povećanje od 30,3 posto u odnosu na prošlo ljeto i poboljšanje od 14,3 posto u odnosu na najuspješniju 2022. godinu, kada je Wizz Air imao bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Tijekom ljeta Turkish Airlines bit će najveći prijevoznik s nešto više od 200.000 sjedala, a slijedit će ga lokalni konkurent Pegasus Airlines, a zatim Austrian Airlines. Novi sudionik Ryanair bit će šesti najveći zračni prijevoznik na temelju raspoloživog kapaciteta s 96.178 sjedala, iza Wizz Air Abu Dhabija i Flydubaija. Ryanair pokazuje najveće ambicije za budući razvoj, cilj im je prevesti 200.000 putnika samo tijekom prve godine poslovanja.
 

Pisane vijesti