Rast cijene urana ključan u poticanju rudarske aktivnosti Namibije u 2024.

Izvješća o gospodarskim izgledima Namibije otkrivaju kako će nove cijene urana igrati ključnu ulogu u poticanju rudarskih aktivnosti u toj državi tijekom 2024. godine.  Namibija, koja spada u top 5 najvećih svjetskih dobavljača urana, nedavno je prošla kroz razdoblje umjerenog rasta, prvenstveno zbog nekih izazova koji uključuju velike probleme s vodoopskrbom u zemlji. Međutim, sada je na pragu uspona, potaknutog globalnim oživljavanjem potražnje za uranom, neophodnim za nuklearnu energiju. Globalna potražnja za uranom, procijenjena na 200 milijuna funti godišnje, daleko premašuje razinu proizvodnje od oko 145 milijuna funti. Posljedično, cijene urana su skočile na najvišu razinu u više od 16 godina, a ovaj skok cijena podupire kombinacija čimbenika: proizvodni izazovi s kojima se suočavaju veliki proizvođači te sve veće priznanje nuklearne energije kao isplative i čišće alternativa za globalnu energetsku tranziciju. Također, tekući pomak od ruskih zaliha urana, posebno s obzirom na trenutnu geopolitičku klimu, dodatno je povećao potražnju za uranom.
Uz sektor urana, namibijska rudarska industrija doživljava povećanu istraživačku aktivnost i interes i za posebno tražene „kritične minerale“, a ova diversifikacija podupire rast rudarske industrije i usklađena je sa značajnim procvatom izvoza urana koji je zemlja doživjela, što dokazuje izvoz urana vrijedan 2,8 milijardi N$ u studenom 2023. godine. Namibijski sektor urana, postavljen u pozadini revitalizirajućeg globalnog tržišta urana, naglašava značajnu ulogu i potencijal zemlje u globalnom energetskom krajoliku.
Očigledno je kako rudarski sektor u Namibiji ima pozitivne izglede, predstavljajući obećavajuću putanju za koju se očekuje da će trajati tijekom cijele 2024. godine. Ovaj sektor predviđen je kao postojani pokretač rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, značajno pridonoseći gospodarskom širenju i razvoju u dogledno vrijeme. Obrada i izvoz dijamanata imaju također značajnu ulogu ali u ovom sektoru očekuje se teža trgovačka godina jer se industrija dijamanata suočava s rastućim izazovom porasta sintetičkih dijamanata. Ova zabrinutost je pojačana činjenicom da je izvoz dijamanata iz Namibije činio 22%, odnosno 24% njezinog izvoza 2022. i 2023. godine, generirajući oko 25,1 milijardi N$ inozemne zarade. No, sve upućuje na to kako je rudarska industrija u Namibiji spremna zadržati dvoznamenkasti rast u 2024. godini.

Pisane vijesti