Prognoze talijanske gospodarske komore o gospodarskim kretanjima u 2023.

Talijanska gospodarska komora (Confindustria) izradila je prognoze gospodarskih kretanja u sljedećoj godini koja će najvećim djelom biti obilježena ruskom invazijom na Ukrajinu. Rat će prema ovim predviđanjima utjecati na smanjenje proizvodnje i trgovine, izazvati daljnji rast cijena i inflaciju te smanjiti mobilnost radne snage i usluga. Za sada najveći šok za proizvodnju predstavlja rast cijena energenata. Procjenjuje se kako je udio troškova energije u ukupnim troškovima proizvodnje povećan u prosjeku za 77 posto, sa 4,6 posto u 2019. godini na 8,2 posto u 2022. Najpogođeniji sektor je metalurgija, gdje bi udio troškova energije u proizvodnji mogao doseći i 23 posto do kraja ove godine. Ugrožena je i proizvodnja vezana uz nemetalne mineralne sirovine (vatrostalni proizvodi, cement, beton, gips, staklo, keramika) gdje se predviđa rast udjela troškova energije na čak 16 posto. Slijedi prerada drva (10 posto), guma i plastika (9 posto) te proizvodnja papira (8 posto).
Kako bi očuvale konkurentnost na međunarodnom tržištu, većina je talijanskih kompanija apsorbirala povećane cijene energenata smanjenjem marži, što je rezultiralo nešto nižom stopom inflacije. Daljnji rast cijena onemogućit će ovu taktiku te će proizvođači biti prisiljeni podići cijene ili zaustaviti proizvodnju. Ovo će svakako dovesti u pitanje i planirane investicije. Već sad je prema anketama 16 posto proizvođača u industriji smanjilo obim proizvodnje, dok je čak 30 posto njih izjavilo kako to isto namjerava napraviti u slijedeća tri mjeseca. S obzirom da je Rusija ključni dobavljač ugljena i drugih minerala ( pr. glina) te metala kao što su nikal, platina, paladij i dr., rat će izazvati daljnje prekide u opskrbnom lancu koji će posebno pogoditi elektroniku i automobilski sektor. Talijanska prehrambena industrija uvelike ovisi i o uvozu pšenice. Drugi šok za gospodarstvo slijedi kao posljedica sankcija. Izravan utjecaj sankcija na talijanski izvoz je općenito skroman, obuhvaća 1,5 posto ukupnog talijanskog izvoza te će stoga nove sankcije puno manje pogoditi izvoz nego one uvedene nakon aneksije Krima. Neizravna šteta će ipak biti mnogo veća jer će dodatno pogoršati već spomenute probleme u opskrbnim lancima.
Situacija s nestašicom sirovina i rastom cijena mogla bi bitno utjecati na mogućnost provedbe Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (PNRR) jer će neka od planiranih ulaganja biti teško ostvariti već sa sadašnjom razinom cijena. Confindustria upozorava kako će stoga biti potrebna dodatna fleksibilnost kod njegove provedbe. U ovom trenutku većina stručnjaka se suzdržava od izrade preciznih prognoza rasta talijanskog BDP-a s obzirom da će gospodarski pokazatelji ovisiti o faktoru kojeg je teško predvidjeti, a to je daljnji tijek rata u Ukrajini. Ipak, već sada središnja banka upozorava kako neće biti moguće ostvariti prethodno predviđeni rast u ovoj godini od 4 posto te će on, ukoliko ubrzo ne dođe do poboljšanja situacije iznositi oko 1,9 posto. Predviđa se i kako će se inflacija u Italiji zadržati na sadašnjim visokim stopama do kraja 2022. godine (uz prosječnu stopu +6,1 posto). Confindustria očekuje bitno nižu stopu inflacije u 2023. godini, uslijed postupnog slabljenja utjecaja povećanja cijena nafte i plina. Ne očekuje se da će trend plaća, iako u porastu, vršiti pretjerane inflatorne pritiske. Nakon rekordne 2021. godine, talijanski izvoz će sigurno rasti usporenijom stopom (+ 2,8 posto) u 2022. godini. Posebno će biti pogođen izvoz usluga zbog problema u sektoru putovanja i transporta te zbog mogućih dugoročnih posljedica rata u Ukrajini na turizam.
Poskupljenje energenata domaćinstvima (rast od 52,9 posto u ožujku 2022. u odnosu na isto razdoblje prošle godine) bitno smanjuje kupovnu moć kućanstava. Nakon snažnog rasta investicija u 2021., koje su zabilježile razinu iznad pred-pandemijskog razdoblja, očekuje se njihovo postupno usporavanje. Najznačajnije investicije nastavit će biti one u građevinskom sektoru, ponajviše zahvaljujući uvedenim poreznim olakšicama. S druge strane, ulaganja u postrojenja i strojeve smanjivat će se uslijed pada povjerenja ulagača i rasta cijene robe. PNRR će imati značajan čimbenik u zadržavanju rasta investicija (makar i blagog).

Pisane vijesti