Procjena rasta ekonomske aktivnosti u BiH od 4,2 posto u drugom kvartalu

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procijenila je godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu ove godine na 4,2 posto. Unatoč  poremećaju u globalnim lancima opskrbe i porastu cijena hrane i energenata, u drugom kvartalu zabilježen je značajan rast realnog BDP-a u EU, kao i u drugim zemljama u bližem okruženju, što se pozitivno odrazilo na kretanje bh ekonomske aktivnosti. Međutim, očekuje se usporavanje ekonomske aktivnosti u drugoj polovini godine, imajući u vidu nastavak nepovoljnih faktora, prvenstveno u opskrbi prirodnim plinom i električnom energijom.
Temeljem službenih podatka iz srpnja 2022. inflacija je iznosila 16,7 posto. Predviđa se da bi ukupan godišnji rast inflacije u ovoj godini mogao iznositi oko 14 posto, ali uz visok stupanj neizvjesnosti oko ove procjene, poglavito vezano za buduća kretanja cijena na međunarodnim tržištima, ali i djelovanja politika u cilju ograničenja pojedinih cijena i najavljenog ukidanja akciza, što može umanjiti očekivani rast inflacije u tekućoj godini. Rast potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovini u prosjeku je veći za 6  posto od potrošačkih cijena u europodručju u 2022. godini.
U prvih sedam mjeseci, cijene hrane na godišnjoj razini u Bosni i Hercegovini veće su za 19,3 posto. U istom razdoblju, cijene hrane na razini EU-a porasle su 8,8 posto. Gotovo svi sektori hrane na domaćem tržištu bilježe veće stope rasta od usporedivih zemalja, što je posebno izraženo za ulja i masnoće. U prvom kvartalu 2022. rast BDP-a Bosne i Hercegovine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosio je 5,5 posto.

Pisane vijesti