Poslovni forum EU-Kenija: Trgovinske i investicijske mogućnosti u Keniji

Kenija i EU ključni su gospodarski partneri. Investicije EU-a predstavljaju više od 30% ukupnih izravnih stranih ulaganja u Keniji i mogu se proširiti. EU je najveće izvozno odredište za kenijske proizvode i treći izvor uvoza Snažni izgledi Kenije za rast podupiru se srednjom klasom u nastajanju i sve većim apetitom za robom i uslugama visoke vrijednosti koje nude europske tvrtke. Prema Kenijskom državnom uredu za statistiku, EU troši 15 % ukupnog kenijskog izvoza, a Kenija izvozi cvijeće i poljoprivredne proizvode u Europu te kupuje industrijsku robu od Europljana. Međutim, ukupni potencijal trgovinske vrijednosti između EU-a i Kenije procjenjuje se na više od 500 milijuna eura godišnje od stvarne vrijednosti trgovine.
Poslovni forum EU i Kenije 2023 ima za cilj poticati europsku trgovinu i ulaganja u Keniji isticanjem gospodarskih prilika i potencijala. Događaj će promovirati Keniju kao poslovnu destinaciju i identificirati trgovinske i investicijske prilike za otvaranje novih radnih mjesta te održiv i raznolik rast. U skladu sa svojom strateškom vizijom, EU i njezine države članice kao glavni partneri predane su podupiranju formuliranja i provedbe reformi usmjerenih na održivu gospodarsku diversifikaciju kenijskog gospodarstva.
Ovaj Poslovni forum EU-Kenija 2023, koji će se održati od 21. do 22. veljače 2023. bit će prvi takve vrste u zemlji. Događaj će pružiti uvid u ključne teme poslovanja EU-a i Kenije, odnose kao što su kružno gospodarstvo, poljoprivreda, zelena energija, ICT i infrastruktura. Forum će okupiti predstavnike EU-a i kenijske vlade, ulagače, organizacije za potporu poslovanju i financijske institucije kako bi razgovarali o trgovinskim i investicijskim mogućnostima i izazovima.

Pisane vijesti