Paragvaj je prošlu godinu završio s povijesnim rekordom u izvozu žitarica

Paragvaj je 2021. godinu završio s povijesnim rekordom u izvozu, trgovinskoj bilanci i otvaranju radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru tj. proizvodnji i prodaji žitarica. Samo u tom segmentu zabilježen je izvoz od ukupno 881 milijun američkih dolara. Nacionalno vijeće za izvoz Ministarstva industrije i trgovine izvijestilo je da je na kraju godine ostvaren rast od 54 posto u odnosu na ukupno izvezenu robu u 2020. godini, kada je vrijednost izvoza bila 573 milijuna američkih dolara. Zemlja, koja je četvrti najveći svjetski izvoznik soje, svojim proizvodima doseže oko 140 odredišta diljem svijeta. Snažno je pozicionira i u proizvodnji i izvozu autodijelova i tekstila.
Povećanje izvoza žitarica bio je rezultat kontinuiranog trenda rasta potražnje i većeg ulaganja i proširenja kapaciteta industrijske proizvodnje u zemlji. Naime, početkom prošle godine Ministarstvo je procijenilo da će izvoz industrijskog podrijetla iz Paragvaja doseći iznos od milijardu i 250 milijuna američkih dolara, od čega 70 posto otpada na industrijsku proizvodnju žitarica. Nadalje, proizvodi koji su se najviše izvozili u prošloj godini bili su "auto dijelovi", koji čine 27 posto ukupnog izvoza. Drugi izvozni artikl bio je „odjeća i tekstil" sa 17 posto. Slijede „prehrambeni proizvodi“ s 14 posto, „aluminij i proizvodi od aluminija" s 14 posto, „plastika i proizvodi od plastike " s 11 posto, što sve skupa odgovara ukupnog izvozu od 83 posto.
Među glavnim odredištima je susjedni Brazil, kao jedno od najvažnijih izvoznih odredišta sa 78 posto udjela, potom slijede Argentina s 9 posto i SAD sa 4 posto. Trgovinska bilanca zabilježila je rekordnu razinu u 2021. godini i to s obzirom na početne procjene izvoza koje su iznosile 326 milijuna američkih dolara više od uvoza, što predstavlja poboljšanje trgovinske bilance od 44 posto u odnosu 2020. godinu. U tom kontekstu u prošloj godini pokrenuti su novi programi i odobrena daljnja ulaganja od 20,2 milijuna američkih dolara. Procjenjuje se kako će ove godine gotovo cijeli proizvodni program biti namijenjen izvozu. Industrijski sektor proizvodnje žitarica oborio je i rekord u otvaranja radnih mjesta. Tako je primjerice prošle godine zaposleno 19.249 radnika, od čega se ističe i zapošljavanje velikog broja žena i mladih.
Većina ekonomskih analitičara smatra da Paragvaj održava potrebnu disciplinu u svojoj makroekonomskoj politici te da već 15 godina zaredom ima održivi rast. Iako je inflacija zbog vanjskih čimbenika porasla i iznosi 6 posto, očekuje se rast BDP-a od 4,5 posto nakon pada od 6 posto, kada je fiskalni deficit dosegao 4 posto. Deficit je prošle godine smanjen na 3 posto.

Pisane vijesti