Pandemija vratila turistički sektor u Austriji na stanje iz 1970.

U objavljenom izvješću Austrijskog statističkog instituta (Statistik Austria) stoji kako je austrijski turistički sektor, jedna od ključnih gospodarskih grana zemlje te ujedno i jedna od najteže pogođenih COVID-19 pandemijom, pao ispod razine koja je posljednji puta zabilježena 1970. Iste godine u Republici Austriji (AT) ostvareno je ukupno 79,52 milijuna noćenja, dok je skoro identična vrijednost tj. 79,6 milijuna noćenja ostvareno u 2021. godini. U usporedbi s prethodnim godinama, 2021. je utvrđena 1/5 noćenja manje nego 2020., odnosno čak 48 posto manje nego 2019. Istovremeno je zabilježeno i značajno smanjenje broja inozemnih rezervacija od čak 25 posto.
Padu prihoda u turističkom sektoru Austrije u 2021., uz ograničenje međunarodnih putovanja, dodatno je pridonio i lockdown koji je bio izravna posljedica pandemije, kazao je generalni direktor Statistik Austria Tobias Thomas za televiziju ORF. Procjenjuje se kako je prestanak rada turističkih i povezanih uslužnih djelatnosti u ključnim mjesecima za austrijski turizam (od siječnja do svibnja, i u studenome 2021.) glavni razlog zabrinjavajućeg rezultata u protekloj godini, gdje je zabilježeno čak 85,6 posto manje noćenja. U drugom dijelu godine kada nije bilo zatvaranja (od lipnja do listopada, te u prosincu) pad je iznosio 16,8 posto.
Radi zabrinjavajućih rezultata austrijski je turistički sektor ponovo uputio poziv državi na neophodnu podršku i potpore, što je potvrdila i Susanne Kraus-Winkler ispred Austrijske gospodarske komore (WKO), konstatirajući kako su poduzeća i zaposlenici spremni za novi uspješan početak.

Pisane vijesti