Oštar pad izvoza iz BiH

Vrijednost izvezene robe iz Bosne i Hercegovine u kolovozu ove godine manja je za gotovo 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
U priopćenju Centralne banke Bosne i Hercegovine, navodi se da je vrijednost izvezene robe u kolovozu 2023. godine iznosila 1,16 milijardi KM, što na godišnjoj razini predstavlja pad od 13,7 posto.
Na godišnju stopu rasta vrijednosti izvoza u promatranom razdoblju utjecala je smanjena potražnja za robama iz Bosne i Hercegovine na tržištima glavnih trgovinskih partnera. Pad vrijednosti izvoza posljedica je godišnjeg pada izvoza proizvoda mineralnog podrijetla 31,2 posto, baznih metala 26,9 posto, proizvoda kemijske industrije 11,9 posto  i namještaja 6,6 posto.
Izvoz strojeva i uređaja je u promatranom mjesecu zabilježio godišnji rast od 1,3 posto. Promatrano kumulativno za prvih osam mjeseci 2023. godine, ostvaren je izvoz u vrijednosti od 11,23 milijarde KM, što na godišnjoj razini predstavlja pad od 5,6 posto, navode iz Centralne banke BiH.
S druge strane, vrijednost uvezene robe u BiH u kolovozu 2023. godine iznosila je 2,3 milijarde KM, što u odnosu na isti mjesec prethodne godine predstavlja pad od 2,2 posto.
Godišnji pad vrijednosti uvoza posljedica je pada nekih od najvažnijih uvoznih skupina proizvoda. Uvoz proizvoda mineralnog podrijetla, prvenstveno nafte i naftnih derivata, te baznih metala, bilježi godišnji pad vrijednosti od 22,0 posto, odnosno 16,1posto.
Pozitivan utjecaj na vrijednost uvoza imala su prijevozna sredstva 43,3posto te strojevi i uređaji 22,6 posto. U prvih osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno robe u vrijednosti od 18,28 milijardi KM, što predstavlja pad od 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Pisane vijesti