Održan Kineski razvojni forum 2023.: Kina je predana daljnjem otvaranju

Na trodnevnom Kineskom razvojnom forumu (China Development Forum, CDF), zaključenom u ponedjeljak, 27. ožujka 2023. godine u Pekingu, kineski premijer Li Qiang potvrdio je predanost Kine održavanju primjerene stope gospodarskog rasta, uz težnju za učinkovitijim i snažnijim pokretačima gospodarskog rasta kroz reforme, s ciljem postizanja visokokvalitetnog razvoja. Ujedno je obećao nepokolebljivu predanost Kine otvaranju, unatoč promjenama u međunarodnom okruženju. Kazavši kako svjetsko gospodarstvo prolazi kroz složeno i volatilno razdoblje, Li je podcrtao nužnost jačanja povjerenja i stabilizacije očekivanja kako bi se uspješno odgovorilo na rizike i izazove, pri čemu je potreban nešto širi i dugoročni kut gledanja.
Tijekom CDF-a kineski čelnici naglašavali su kako će rast kineskog gospodarstva potaknuti stabilan i održiv razvoj donoseći sigurnost globalnom gospodarskom rastu koji se nalazi pred brojnim izazovima. Prosječni doprinos Kine globalnom gospodarskom rastu premašio je 30% u razdoblju od 2013. do 2021. godine, što Kinu čini predvodnicom svjetskog gospodarskog rasta, prema izvješću Nacionalnog zavoda za statistiku NR Kine. Vodstvo Kine uvjereno je kako će ovogodišnja brojka premašiti onu iz 2022. godine, pružajući snažan poticaj globalnom oporavku.
Podršku kineskim uvjerenjima pružila je i izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva, koja je iznijela pozitivan stav o izgledima Kine, čiji je snažan oporavak važan kako za Kinu samu tako i za cijeli svijet, pozvavši pritom kinesku vladu na rebalans gospodarstva u smjeru potrošnje.

Pisane vijesti