Objavljena lista najvećih uvoznika u Bosnu i Hercegovinu

Portal Biznisinfo.ba objavio je listu najvećih uvoznika u Bosnu i Hercegovinu u prva tri mjeseca 2024. Na prvom mjestu je Holdina, tvrtka kći naftnog giganta INA-e. Tvrtka se bavi uvozom i distribucijom nafte i naftnih prerađevina. U vlasništvu INA-e je i bosanskohercegovački Energopetrol. Na drugom mjestu je GIKIL, odnosno Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac. Riječ je o vodećem proizvođaču koksa u Bosni i Hercegovini i okruženju.
 
Treća je Optima grupa Banja Luka, naftna industrija u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta. U okviru grupe posluju rafinerije u Modriči i Brodu, kao i maloprodajni lanac Nestro petrol.
Uvoznik lijekova Hercegovinalijek probio se na visoko četvrto mjesto, a na petom je ponovno naftni div Petrol, dok je ArcelorMittal pao na šesto mjesto. Veliki uspon bilježi Violeta iz Gruda, koja iz godine u godinu sve bolje posluje i koja je usred velikog investicijskog ciklusa. Ovo je značajan skok jer je u prošloj godini Violeta bila na desetom mjestu.
Na listi su još TT kabeli iz Širokog Brijega, uvoznik VW vozila Porsche BH, naftna kompanija Antunović AGS i Feal Široki Brijeg.

Pisane vijesti